Dragomir Savanović (70) izrađuje povijesne brodove, a od obale se nije otisnuo

Barbara Jurišić
5. rujna 2022.
Istaknuto
A- A+

Dragomir Savanović (70) izrađuje makete povijesnih brodova. U izradu tih brodova, on ulaže mnogo znanja, vremena, strpljenja i ljubavi. U Domovinskom ratu mu je uništena cijela kolekcija, ali obnovio ju je te se u njegovoj radionici nalazi impresivna flota mornarice, trabakula s Jadrana i dunavskih čiklji. Većina izrađenih maketa su povijesne replike.

Foto: Screenshot HRT / HRT

Prelijep poklon Papi te spajanje ugodnog s korisnim: Osječki umirovljenik želi napraviti papirnatu krunicu od 16 metara

Ovaj Vukovarac, po struci je frizer te je uvijek težio tome a svaka dlaka bude na svome mjestu. U maketarstvu teži savršenstvu. Niti jedan dio maketa nije kupovao, svaki dio je ručno izradio od raznih materijala. Žao mu je što tajne zanata nitko neće naslijediti.

“Svi samo dođu, pogledaju, dive se i odu. Ovaj tempo života sada, mislim da nije za ove mlađe naraštaje”- rekao je gospodin Dragomir za HRT.

Na palubi novog ratnog broda nedostaju samo kormilo i jedra. Brižno lijepi dijelove broda pazeći na svaki detalj.

“Prije nego bude ovaj brod gotov, ja, već sad, razmišljam o sljedećem. i sad ovaj, žurim da ga završim i odmah počinje novi projekt.” – rekao je umirovljenik Dragomir.

Njegov sljedeći projekt, Titanik, bit će od lipe i šimšira. Već je nabavio nacrt i zna kako će ta maketa biti oko 130 cm dužine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap