Doživotna penalizacija umirovljenika: Manja mirovina za veći staž!

Jasmina Grgurić Zanze
23. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenicima u rujnu stiže “povišica” od 2,46 posto. Njihov ministar smatra da s tim mogu biti zadovoljni, hvaleći se kako je to rezultat mirovinske reforme i rada Vlade. No, Josip Aladrović pritom ne priznaje najveće nepravde mirovinskog sustava na koje upozorava ekonomski stručnjak iz redova HSU-a, Željko Šemper.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Izjava ministra Josipa Aladrovića kako umirovljenici mogu biti zadovoljni najnovijim usklađivanjem mirovina koje im donosi “povišicu” od 2,46 posto, što je prema njegovim riječima dobar rezultat mirovinske reforme i rada Vlade, izazvala je dosta negativne pažnje u javnosti. Takva simbolička povišica, pogotovo nakon prošle od svega 0,56 posto, ne može podići umirovljenički standard. Najveće usklađivanje dogodilo se upravo 2018., dakle u godini prije reforme, a tu je i čitav niz drugih nepravdi mirovinskog sustava, poput doživotne penalizacije prijevremenih mirovina koje iznose manje za veći radni staž u odnosu na starosne.

ministar josip aladrović
Ministar se hvali da je povećanje mirovina za 64 kune rezultat reforme, no nije u pravu

“Ministar Aladrović nakon objave o usklađenju od 2,46% kaže: “To je rezultat mirovinske reforme iz 2019., te rada Vlade”. Reče i ostane živ! Pitam ministra, a tko je bio zaslužan za ono jadno usklađenje od 0,56% s početka godine? Pitam ministra, da li su mu možda poznate turbulencije i nepravde u mirovinskom sustavu i kada će to riješiti?” – upozorava objavom na društvenim mrežama ekonomski stručnjak za mirovine, Željko Šemper.

Šemper navodi da  nakon ovog usklađenja prosječna starosna mirovina iznosi 2.854 kune za mirovinski staž od 31 godine i 8 mjeseci. Prosječna prijevremena mirovina iznosi 2.749 kune za staž od ravnih 36 godina. Dakle, manja mirovina za 105 kuna, a za veći staž od 4 godine i 4 mjeseca.

“To je rezultat doživotne penalizacije prijevremenih umirovljenika, koji su morali u mirovinu radi propasti ili stečaja tvrtke. Ministre, da li bi bilo pošteno da se ova doživotna kazna ukine barem u 70. godini života?” – pita Šemper.

Upozorava i da će sada prosječna obiteljska mirovina iznositi 2.147 kuna za staž od 28 godina i 5 mjeseci, a prosječna invalidska mirovina će iznositi 2.143 kune za staž od 21 godinu i 10 mjeseci. Veća mirovina za samo četiri kune, a za veći staž od 6 godina i 7  mjeseci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap