Doživjeti stotu: Dugoselka Dragica Balić proslavila 100. rođendan

Jasmina Grgurić Zanze
15. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Dragici Balić iz Dugog Sela pošlo je za rukom ono što mnogima ne uspijeva – doživjeti stotu! Ulazak u drugo stoljeće života obilježila je kako i priliči – rođendanskom proslavom za 100. rođendan. U obiteljskom domu za starije osobe okupile su se četiri generacije njezine obitelji kako bi uz balone, cvijeće, svijeće, poklone i naravno – rođendansku tortu – napravili pravu feštu za praprabaku Dragicu.

Dragica Balić proslavila stoti (Snimak zaslona /Dugoselska kronika)

Stoti rođendan Dragica Balić iz Dugog Sela proslavila je u obiteljskom domu za starije osobe “Davor” u kojem živi proteklih desetak godina. Ovaj dan ipak je bio nešto drugačiji, jer su se na proslavi njezina 100. rođendana okupile čak četiri generacije njezine obitelji.

Dragica ima sedmero unučadi, 16 praunučadi i odnedavno jednog prapraunuka. Iako je pamćenje više ne služi, vitalnost i zdravlje još su tu. Tajna njene dugovječnosti kombinacija je gena, majka joj je doživjela 93, a sestra 91 godinu, i načina života. Naime, uvijek je živjela zdravo i bez poroka, otkrila je unuka Mirta, piše Dugoselska kronika.

Čestitke za veliki jubilej dragoj baki stizale su sa svih strana od brojnih članova obitelji, iz Hrvatske  i inozemstva. A nju je posebno razveselila torta, jer jako voli slatko. Zaslužila je zasladiti se za stoljeće životna puta, koji je bio sve samo ne lagan.

Starija ženska osoba šapće na uho druge starije osobe i oboje se smiju
Starimo: Stoti rođendan proslavit će pola milijuna ljudi u Europi 2050. godine

Slavljenica Dragica rođena je 12. studenoga 1919. u Jasenovcu. Tamo je upoznala supruga Milana Balića. Udala se rano, sa 19 godina i rodila troje djece, kći i dva sina. Sinovi su preminuli, dok je kći Mirjana i danas uz nju. Kako je Dragičin suprug radio za željeznicu, puno su se selili pa su tako 60-ih godina dospjeli u dugoselski kraj. On je postao šef željezničke stanice u Prikraju. Dugo Selo im se dopalo i skučili su se. Ona je bila kućanica, brinula za obitelj, držala je na okupu.

Zajedno su s ljubavlju podigli četvero djece, osim za troje svoje brinuli su i školovali kćer njene sestre koja je stradala tijekom Drugog svjetskog rata. Suprug Milan umro je 90-te godine i otada je udovica. Nastavila je živjeti u Ulici Vladimira Nazora, i dalje brinući za kućanstvo. Voljela je svoj vrt u kojem je uzgajala cvijeće i povrće. Kad više nije mogla biti sama, preselila je u Dom “Davor“ svega dvije ulice dalje od obiteljske kuće. Iz doma otkrivaju kako je omiljena među osobljem i sustanarima, piše Dugoselska kronika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap