Dovoljno za hranu i režije, a ostalo? Umirovljenica opisala koliko novca troši svakog mjeseca

Milan Dalmacija
23. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Dok britanski statističari smatraju da par umirovljenika s najskromnijim primanjima može sebi priuštiti tjedan dana odmora, jedna je umirovljenica iz Hrvatske opisala koliko i na što troši mirovinu. Najviše, dakako, otpada na hranu i režije, a o ljetovanju ni ne razmišlja.

umirovljenici

Na umirovljenicima je velik teret odgovornosti kakva će budućnost Hrvatske biti, poručuje Dalija Orešković. | Foto: Unsplash

Britanska udruga za mirovine i doživotnu štednju u svom je najnovijem izvješću objavila koliko je novca potrebno paru tamošnjih umirovljenika za skroman život. Riječ je o 19.900 funti, odnosno 22.347 eura ili 168.373 kune. No, u taj skroman život u Britaniji spadaju i neke stvari koje su hrvatskim umirovljenicima nepojmljive.

Inflacija i dalje hara: Ponovno zabilježena dvoznamenkasta stopa, ali pogledajte gdje cijene blago padaju

Recimo, britanski statističari drže da bi si umirovljenici s najskromnijim primanjima trebali moći priuštiti tjedan dana odmora u Velikoj Britaniji i barem jedan produljeni vikend u inozemstvu. U nas se umirovljenički odmor svodi na jednodnevne izlete, koji su zbog inflacije, vjerojatno i skuplji od 100 kuna (13,27 eura). Prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora u studenom je u Hrvatskoj iznosila 3.235,87 kuna (429,47 eura).

Za mnoge je to jedva dovoljno da plate hranu, lijekove i režije. Velikom je broju naših starijih sugrađana, nažalost, luksuz kupiti unuku čokoladu ili mu pokloniti jednu novčanicu, što je pokazala i naša nedavna anketa. Doduše, većina ih ima riješeno stambeno pitanje, odnosno vlastitu nekretninu koju su naslijedili ili otplatili do mirovine, no sve ostalo je mahom – luksuz.

Nešto manje od 1.000 eura

Umirovljena ugostiteljica Antonija je za Dnevno.hr ispričala kako žive ona i njen suprug. Nabrojila je na što sve troši svoju mirovinu i što si ne može nikako priuštiti.

– Ja i muž zajedno imamo nešto manje od tisuću eura, od čega možemo pristojno živjeti. Imamo svoj stan i imamo dovoljno za hranu i režije. Sada za Božić, potrošili smo 800 kuna za darove za unuke, što malo tko od naših prijatelja može, govori ona.

Za razliku od britanskih vršnjaka, na odmoru nije bila godinama. Umjesto lješkarenja na plaži, njoj ljetovanje predstavlja branje smokava, a zimovanje branje maslina u studenom. Dodaje da bi možda i išla na ljetovanje da njen suprug ne potroši 30 kuna (četiri eura) na kutiju cigareta dnevno.

‘Bilo bi lijepo otići na odmor’

Nedavno su na rate otplatili operaciju svog psa, jer drugačije nisu mogli. Unatoč nepredviđenim troškovima, Antoniju brine stalni rast cijena hrane. Podsjetimo, Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene proizvoda i usluga u prosincu pale za 0,3 posto u odnosu na studeni. No, inflacija na godišnjoj razini je i dalje visokih 13,1 posto.

Neki najavili poskupljenja, a neki svoj posao nazvali luksuznim: Hoće li poskupjeti frizeri i kozmetičari u Zagrebu?

– Pa nema mlijeka ispod eura. Čak i to danas moraš tražiti na akciji ako želiš svježe, a ne ono trajno koje je tko zna odakle došlo. Kruh je isto već došao skoro na dva eura, govori ona.

Za režije mjesečno potroše oko 180 eura, najviše na struju kojom se griju zimi. Na hranu ode 270 eura, na psa 70, na gorivo 60, a nešto novca ode i na poljoprivredu kojom se bave. Na lijekove im ode oko 50 eura mjesečno. Ipak, Antonija kaže da si još uvijek može priuštiti cipele i frizuru jednom mjesečno, iako će o potonjemu razmisliti jer je frizerka poskupjela svoje usluge, kao i mnogi drugi, o čemu smo također pisali. Ipak, nije otkrila koliko bi joj novca trebalo za normalan život.

– Pa i umirovljenici su ljudi. Bilo bi lijepo koji put s prijateljicama otići na večeru ili negdje na odmor, ali o tome sa svojom mirovinom mogu samo sanjati. Ali ne smijem se žaliti, meni je još i dobro, zaključila je umirovljenica Antonija.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap