Dostava mirovine poštom? Ne može, jer iz ministarstva kažu da je to – preskupo!

Jasmina Grgurić Zanze
11. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Pandemija je dodatno naglasila važnost dostave mirovine na kućni prag, jer odlazak u banku predstavlja dodatni rizik za starije stanovništvo do čijeg je zdravlja državi iznimno stalo. No, što s onima koji su stari i bolesni pa ni fizički ne mogu po mirovinu? Ništa, jer iz ministarstva kažu da je slanje poštom – preskupo!

poštar

Foto: Pixabay

Imotski umirovljenik Željko Tomas sa Sindikatom umirovljenika ovih je dana na adresu pučke pravobraniteljice uputio pritužbu protiv diskriminacije. U invalidskoj je mirovini od 1999. godine, ali nju ne dobiva poštom. Zbog slabije pokretljivosti mu je sve teže doći do svog novca.

Isti problem muči na tisuće drugih osoba u mirovini, pogotovo starije, nemoćne i bolesne u ruralnim područjima. Mnoga su sela kilometrima udaljena od pošte, banke, bankomata… Autobusne veze su loše pa do mirovine nije baš tako jednostavno doći. Najčešće moraju moliti nekoga da ih odveze.

Za Dnevnik Nove TV ukazali su na to stanovnici male općine Muć s razasutim selima u splitskom zaleđu. Nema ni trgovine u blizini, a kamo li banke ili pošte.

”Ne mogu ni doći jer su bolesni, jer su invalidi ili starost, godine. Pa se moraju boriti, moraju nekog moliti da ih odveze”, kaže Ivan Kraljić iz naselja Neorić.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koje je dostavu i ukinulo, danas kažu da bi im vraćanje slanja mirovina do kuće bilo preskupo.

”Promjena zakonske regulative kojim bi se omogućila isplata mirovina putem pošte značilo bi dodatno fiskalno opterećenje”, odgovorili su iz Aladrovićeva Ministarstva.

Podsjetimo, nakon što je izmjenama ZOMO-a od 1. siječnja 2014. godine po tadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću propisano da se mirovine i druga primanja iz mirovinskog osiguranja, koja su ostvarena i isplaćivana do 31. prosinca 2013., i dalje isplaćuju putem banaka, odnosno putem pošte na adresu korisnika na teret sredstava državnog proračuna, istovremeno je ukinuto to pravo za umirovljene nakon 1. siječnja 2014., odnosno dopuštena je isplata isključivo putem banaka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap