Domovi za starije: Država nam nije osigurala testove, moramo ih plaćati!

Jasmina Grgurić
18. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Država je s obiteljskim domovima ušla u svojevrsni rat, jer je zbog brojnih nepravilnosti u poslovanju, a koje su rezultirale i širenjima zaraze te požarima u pojedinim ustanovama, najavila njihovo restrukturiranje, što će za mnoge rezultirati gašenjem. Stavljeni su u drugi plan i kada je riječ o obaveznim mjerama zaštite od koronavirusa pa zbog nestašice brzih testova trošak obveznog testiranja, umjesto na državu, pada na same zaposlenike, odnosno predstavnike obiteljskih domova.

Ilustracija: Unsplash

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi, među njima i domovima za starije, dužni su od 4. listopada imati covid potvrdu. U slučaju da nisu cijepljeni ili preboljeli COVID-19, moraju se redovito testirati brzim antigenskim testovima. Nabavu i distribuciju testova treba osigurati Ministarstvo, odnosno županijski stožeri. Dakle, testiranje mora ići na trošak države. No, to nije slučaj pa zbog nestašice trošak snose sami zaposlenici, odnosno predstavnici obiteljskih domova.

Naime, Ravnateljstvo civilne zaštite obavijestilo je ministarstvo, županijske stožere civilne zaštite i predstavnike obiteljskih domova o nestašici brzih antigenskih testova za testiranje djelatnika u sektoru socijalne skrbi.

Obiteljski domovi: "Ministarstvo ugrožava zdravlje korisnika. Zaposlenici nisu dobili ni testove"

“Zbog navedenog nedostatka brzih antigenskih testova uzrokovanog lošom organizacijom provedbe novih mjera, došlo je do toga da teret troška testiranja pada na zaposlenike odnosno na predstavnike obiteljskih domova.

Ova nestašica se negativno odražava na rad s korisnicima socijalne usluge smještaja, ne samo obiteljskih domova, već i drugih oblika smještaja. Stoga, Udruga obiteljskih domova poziva nadležna tijela da u što kraćem roku osiguraju redovitu distribuciju brzih antigenskih testova” – priopćili su uz udruge obiteljskih domova.

 

Domovi za starije: Država nam nije osigurala testove, moramo ih plaćati!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap