Latin: Očekujemo da će obiteljski domovi dobiti dozvolu za smještaj 30 korisnika, umjesto 20

Jasmina Grgurić Zanze
17. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Dok će se dio manjih obiteljskih domova ugasiti, onim većima u transformaciji u ustanove dopustit će se povećanje smještajnih kapaciteta. Predsjednica udruge Starka i buduća članica radne skupine u nadolazećim zakonskim izmjenama, Sabina Angelina Latin, kaže kako očekuju povećanje sa 20 na 30 mjesta za korisnike u obiteljskim domovima.

sabina angelina latin

Foto: Sabina Angelina Latin | Snimak zaslona N1

Obiteljski domovi moraju se do kraja 2026. transformirati u ustanove, odnosno vlasnici više ne mogu biti fizičke osobe, nego moraju imati trgovačko društvo ili obrt. Neizvjesna je to sudbina za oko 500 obiteljskih domova i u njima smještenih oko 7.000 starijih i nemoćnih osoba. Manji dio njih neće moći pratiti ovu izmjenu koja donosi veće troškove i strože uvjete rada pa će se naprosto ugasiti, dok su neki proces transformacije već započeli.

Slijede nove zakonske izmjene i dopune, a predsjednica udruge Starka, Sabina Angelina Latin otkriva nam da će se povećati smještajni kapacitet obiteljskih domova s trenutnih 20 na mogućih 30, što je njihov zahtjev.

Nedostatak smještaja, ali i edukacije

Uvjeti rada obiteljskih domova propisuju se pravilnicima koji se učestalo mijenjaju. Tako je lani propisana i obveza ugradnje vatrodojavnih sustava, što vlasnici domova zbog troška investicije nisu objeručke prihvatili. Ministarstvo im je prolongiralo rok postavljen do ožujka, nakon čega su protupožarni sustavi uvedeni.

Koja je sudbina obiteljskih domova? Država je malo popustila, ali...

– Samo manji dio, možda njih ni deset posto, nije uvelo vatrodojavu jer se ne planiraju nastaviti baviti tim poslom, odnosno zatvorit će domove. Riječ je o manjim obiteljskim domovima s deset korisnika kojima novi propisi jednostavno više nisu financijski isplativi za rad. Ministar Marin Piletić pozvao me javno da se uključim u radnu skupinu za nadolazeće zakonske izmjene, što sam prihvatila. Kako kronično nedostaje smještajnih kapaciteta za starije osobe, ići će se u povećanje mjesta s trenutnih 20 na 25 do 30. Očekujemo da će to biti do kraja godine, otkriva nam Latin.

Transformacija čeka i njezin obiteljski dom u kojemu, po novim pravilima, njezina majka više neće moći sudjelovati u pomaganju i radu. Veliki problem je, ističe, i edukacija. Naime, njegovateljice završe tečaj i više ih nitko ništa ne pita, daljnje edukacije nema.

– Odluka o educiranosti zaposlenika prepuštena je domovima. Oni odlučuju koliko će educirati i ulagati u njih, a to ne smijemo dopustiti, priča nam Latin.

Cijene smještaja skočile na 800 do 1.000 eura

Premalo mjesta u domovima, velika potražnja, nedostatak radnika i poskupljenje troškova utječu na konstantno povećanje cijena smještaja u obiteljskim domovima.

– Dok smo prošle godine imali smještaj za 400 eura, sada govorimo o 800 do 1.000 eura. Ranije su postojale razlike ovisno o lokaciji, u Slavoniji ste smještaj u obiteljskom domu mogli naći već za 2.000 kuna, a sada je i kod njih cijena kao i drugdje, dodaje Latin.

Njegovatelji stižu iz Nepala, Indije, s Filipina…

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Privatni domovi za starije: Iz Udruge StarKA su nam otkrili kako odabrati najbolji i na što obratiti pažnju

Njegovatelja kronično nedostaje pa se radnici uvoze iz Nepala, Indije, Filipina. U njihov radni kadar pouzdaju se sve više i ostale europske zemlje, s namjerom da ih se educira i nauči jezik i prije nego dođu raditi u, primjerice, Njemačku.

– Plaće njegovatelja su se udvostručile, iako ovise od doma do doma. Problem je što oni često mijenjaju radna mjesta, idu tamo gdje je bolja plaća, a u konačnici zbog toga trpe korisnici koji tek što naviknu na jednu osobu, dođe im druga, kaže nam Sabina Angelina Latin iz Udruge Starka za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap