Dobrotvor velikog srca: Amerikanac 10 godina plaćao lijekove siromašnima, a nakon njegove smrti to rade i drugi

Milan Dalmacija
28. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Amerikanac Hody Childress punih je 10 godina svakog mjeseca donosio po 100 dolara u ljekarnu kako bi tim novcem bili plaćeni lijekovi siromašnim obiteljima. Nakon njegove smrti brojni su građani jednog gradića u Alabami sami počeli donirati novac ljekarni i tako nastavili misiju tog dobrotvora koji je živio od skromne mirovine.

Hody Childress | Foto: Screenshot: YouTube/ABC 7 Chicago

Prije godinu i pol dana smo pisali o anonimnom donatoru koji je otplatio dugove svojim sugrađanima u ljekarni u Novom Travniku. U gotovo isto vrijeme jedan je Crnogorac koji živi i radi u inozemstvu uplatio novac za podmirenje dugova u jednoj trgovini u Baru, pisao je Dnevnik.hr. Da takvih dobrotvora ima još i da oni pomažu uvijek i koliko mogu dokazuje nam i priča iz Sjedinjenih Američkih Država.

Washington Post piše o umirovljenom farmeru Hodyju Childressu koji je živio u gradiću Geraldine u Alabami. On je prije 10 godina ušetao u tamošnju ljekarnu te upitao vlasnicu Brooke Walker ima li obitelji koje si ne mogu priuštiti lijekove. Kako ih je bilo mnogo, dao joj je presavijenu novčanicu od 100 dolara i rekao joj da taj novac iskoristi za svakoga tko ne može kupiti lijek.

– Rekao mi je: “Nemoj živoj duši reći otkud ti novac. Ako te pitaju, samo im reci da je to blagoslov od Boga”, ispričala je vlasnica ljekarne.

Svaki mjesec po 100 dolara

Ljekarna
Anonimni dobročinitelj otplatio dugove umirovljenicima u ljekarni

Potom se vraćao svakog mjeseca s novčanicama od 100 godina. Činio je to sve do kraja prošle godine, kad je zbog kronične opstruktivne plućne bolesti postao preslab da bi se kretao. Naposljetku je preminuo 31. prosinca u 80. godini.

Brooke Walker je tad odlučila ispričati njegovoj obitelji za donacije koje su pomogle nekoliko stotina ljudi. No, njegova kćer, Tanya Knicks istodobno se pripremala sve otkriti na njegovom sprovodu.

– Rekao mi je da je nosio novčanicu od 100 dolara ljekarnici u Geraldineu prvog u mjesecu i da nije želio znati kome je pomogla. Samo je želio da blagosloviti ljude tim novcem, ispričala je Knicks.

Skroman čovjek koji je volio pomagati

Istaknula je da je njen otac bio skroman čovjek koji je živio od male mirovine i nije puno trošio, ali nikad nije oklijevao pomoći drugima i dati novac. Nitko u obitelji, osim nje, nije znao za njegovu humanitarnu akciju.

– Nisam sigurna što ga je točno inspiriralo da počne davati novac ljekarni, ali znam, kada je moja mama bila bolesna, da su njeni lijekovi su bili skupi. Tako da to možda ima neke veze s tim, uvjerena je njegova kćer.

Vlasnica ljekarne, pak, tvrdi da ljudi u Geraldineu svraćaju kod nje i donose joj svoje donacije. Uvjerena je kako će se tradicija koju je uspostavio Hody Childress nastaviti.

– Zovemo to Fondom Hodyja Childressa i nastavit ćemo s time sve dok zajednica i njegova obitelj budu to održavali. Njegova ljubaznost me je motivirala da postanem suosjećajnija osoba. On je bio dobar stari čovjek koji je želio blagosloviti svoju zajednicu i svakako je to učinio. Uspostavio je naslijeđe dobrote, zaključila je Brooke Walker.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap