Dobre vijesti: Sve manje osoba s demencijom, znanstvenici objasnili zašto!

Jasmina Grgurić Zanze
14. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Upozorenja da ćemo za 30 godina u svijetu imati 130 milijuna dementnih osoba možda se i neće ostvariti. Probleme s pamćenjem trenutno ima 50 milijuna ljudi, od čega u Hrvatskoj od nekog oblika demencije pati oko 90.000 osoba. Stručnjaci su upozoravali da će se stanje pogoršati do 2050. godine, no novo istraživanje pokazuje suprotno.

Ilustracija: Rawpixel

Najnovije istraživanje Sveučilišta Harvard kaže kako broj oboljelih od demencije ipak pada, i to od 1988. za oko 13 posto u svakom desetljeću. Taj pad kod muškaraca je čak i veći, oko 24 posto, a kod žena 8 posto, piše Jutarnji list.

Zdravije srce i aktivniji mozak kao prevencija

To znači da se najcrnji scenarij od 130 milijuna dementnih osoba do 2050. godine ipak neće ostvariti. Naime, 1995. godine u SAD-u i u Europi demencija je pogađala jednu od četiri osobe, a danas je to slučaj kod jedne od pet.

puzle demencija
Istraživanje: Skoro 40 posto slučajeva demencije moguće je izbjeći ili usporiti, evo kako

Kao razlog ovog pozitivnog pomaka znanstvenici navode sve zdraviji način života, odnosno sve manje pušača u razvijenijim zemljama. Nadalje, navode zdraviju i kvalitetniju prehranu, više tjelesne aktivnosti, manje alkohola i sve veću obrazovanost ljudi. To bi pak značilo da će se trend pada nastaviti, ali u razvijenim zemljama što će se onda odraziti na povoljnije brojke u globalu.

Naime, osobe koje zdravije žive imaju zdravije srce, dok loša cirkulacija utječe negativno na krvne žile u mozgu. S druge strane, obrazovanje osobu drži u složenim misaonim procesima koji mozak održavaju aktivnim, pojasnio je voditelj Odjela za epidemiologiju na Harvardu, dr. Albert Hofman koji je i vodio istraživanje.

Životna dob i dalje veliki rizični faktor

Istraživanje je obuhvatilo sedam studija iz cijelog svijeta, a u kojima je sudjelovalo gotovo 50.000 ispitanika. Znanstvenici su pratili muškarce i žene starije od 65 godina u Europi i SAD-u od 1988. do 2015. godine. Njih 4.253 ili 8,6 posto razvilo je demenciju, odnosno pad mentalne sposobnosti koji ometa svakodnevni život. Ipak, stopa demencije je padala u svim studijama. No, potvrđeno je da je životna dob i dalje veliki rizični faktor pa je demencija bila 16 puta češća kod starijih od 85 godina u odnosu na one mlađe od 70.

U svakom slučaju, barem 30 posto demencija može se spriječiti prestankom pušenja, zdravijim načinom života i socijalnom interakcijom s drugima kako bi mozak održali aktivnim.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap