Do kraja godine digitalni zahtjevi za mirovinu, usluga već dostupna za dječje doplatke

Jasmina Grgurić Zanze
6. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nastavlja s procesom digitalizacije usluga. Tako je od 3. srpnja građanima dostupna nova e-usluga za predaju zahtjeva za ostvarivanje prava na dječji doplatak. Usluga je dostupna za korisnike sustava e-Građani. Do kraja godine, građani će digitalnim putem moći predati i zahtjeve za mirovinu.

Ilustracija: Rawpixsel

Od 3. srpnja zahtjev za ostvarivanje prava na dječji doplatak može se predati digitalnim putem. Nova je to e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. E-zahtjev može se predati putem sustava e-Građani preko poveznice https://e-usluge.mirovinsko.hr/r/doplatak_za_djecu .

Potencijalni i trenutačni korisnici e-Zahtjevu mogu pristupiti koristeći se vjerodajnicama kao što je m/Token ili korištenje pristupnih podataka Internet bankarstva, uključenih u sustav e-Građani.

Bez čekanja na šalteru

„Tijekom 2020. godine zaprimili smo približno 178 tisuća zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, a ovom e-uslugom značajno ćemo olakšati korisnicima da ostvare svoja prava bez čekanja na šalteru te pritom ubrzati i pojednostavniti komunikaciju s građanima. HZMO u svom poslovanju stavlja naglasak na proces modernizacije i digitalizacije te ostvarenje vizije moderne javne ustanove orijentirane prema korisnicima, kako bi se ostvarila veća učinkovitost, ažurnost i bolja kvaliteta usluga za krajnje korisnike“ – kaže Ivan Serdar, ravnatelj HZMO-a.

Do kraja godine i digitalni zahtjevi za mirovinu

Riječ je o prvoj e-usluzi HZMO-a u 2020., a sljedeća predviđena usluga putem sustava e-Građani je podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, koja se očekuje do kraja 2020.

Moja mirovina: 54 milijuna kuna za informiranost građana o mirovinskim pravima

Trenutačno su u sklopu sustava e-Građani korisnicima dostupne sljedeće elektroničke usluge HZMO-a: elektronički zapis o radnopravnom statusu, informativni izračun mirovine, uvid u podatke o prijavama na osiguranje i odjavama s osiguranja, uvid u podatke o stažu, plaći i osnovici koje je za pojedine godine prijavio poslodavac, uvid u podatke o drugom dohotku na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje, e-potvrde iz mirovinskog sustava (Potvrda o stažu i plaći, Obavijest o ostvarenom drugom dohotku i Potvrda o korištenju prava iz mirovinskog osiguranja), Kalkulator doplatka za djecu, dostava obavijesti u Osobni korisnički pretinac te uvid u podatke o školovanju radi ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap