Djedu za maleni prekršaj uzeli pola mirovine, bogatom HDZ-ovcu za veliki još i smanjili kaznu

Jasmina Grgurić
26. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Prekršajni sud iznenadio je nedavno s presudom na račun 70-godišnjeg umirovljenika kojega je kaznio iznosom u visini gotovo polovine njegove mirovine. Ne bi to bilo toliko sporno da njegov glavni krimen nije taj što je vozio svega 12 kilometara na sat brže od dozvoljenog kroz zagorsko selo. Nije mu pomoglo ni što nikada dosad nije bio kažnjavan i osuđivan, ali zato je “propusnicu” dobio imućni HDZ-ovac, iako je jurio čak 76 kilometara na sat brže od ograničenja.

Ilustracija: Pixabay

Prekršajni sud kaznio je prije tjedan dana 70-godišnjeg umirovljenika s područja Zlatara sa 600 kuna, uz 126 kuna sudskih troškova, jer je kroz zagorsko selo “jurio” 62 umjesto 50 kilometara na sat. Kazna mu nije umanjena iako iznosi gotovo polovinu njegove mirovine od 1.800 kuna, a pomoglo mu nije ni što nikada ranije nije bio kažnjavan i osuđivan. No, imućni HDZ-ovac pred hrvatskim sudovima prošao je puno bolje za puno veći prekršaj.

Kazna za toliko prekoračenje brzine i do 15 tisuća kuna

Nekoliko dana kasnije, sud je progledao kroz prste imućnom HDZ-ovom dužnosniku koji je vozio čak 76 kilometara brže od dozvoljenog. On je, naime, autocestom A3 iz Osijeka u Zagreb vozio čak 176 kilometra na sat službenim vozilom državne agencije na cesti na kojoj je brzina ograničena na 100 kilometra na sat.

Umirovljenik osuđen jer je vozio 62 km/h. Kazna mu je pola mirovine

Sud ga je proglasio krivim i kaznio sa samo 2.500 kuna, premda je predviđena kazna za takav prekršaj najmanje 5.000 pa sve do 15.000 kuna. Kao olakotna okolnost uzeto mu je priznanje prekršaja i dosadašnja neosuđivanost.

Riječ je o Mariu Turaliji (44) koji je u vrijeme počinjenja prekršaja, lani u studenome, bio zamjenik predsjednika uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i inovacije, Hamag bicro, s plaćom od oko 14.000 kuna. U srpnju ove godine imenovan je predsjednikom uprave osječke komunalne tvrtke Unikom, navodi Danica.hr.

Sudu kazao da ima velike mjesečne izdatke

Zanimljivo je da je HDZ-ov dužnosnik na ročištu zamolio suca da uzme u obzir da mu je iskreno žao što je počinio ovaj prekršaj i da dosad nije kažnjavan, a također da sud uzme u obzir da mu je zbog funkcije koju obavlja u Hamag Bicro nužno upravljanje vozilom svakodnevno. Kao razlog čestog putovanja u Osijek naveo je činjenicu da to čini zbog bolesnih roditelja.

Molio je pritom sud da mu ublaži novčanu kaznu koju smatra previsokom, a kao argument je naveo da dosad nije kažnjavan i da ima velike mjesečne izdatke.

Inače, Turalija je bio predsjednik osječkog HSS-a koji je s više istaknutih članova u veljači 2017. prešao u HDZ. Svojedobno je obnašao i dužnost zamjenika ministra poduzetništva, navodi Danica.hr.

 

Djedu za maleni prekršaj uzeli pola mirovine, bogatom HDZ-ovcu za veliki još i smanjili kaznu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap