Djeca imaju obvezu skrbiti o starijim roditeljima, ali nemaju nikakva prava

Jasmina Grgurić
29. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Zakon u Hrvatskoj obvezuje djecu na brigu o svojim ostarjelim roditeljima. Nebriga se kažnjava sa 10.000 kuna ili zatvorskom kaznom od 45 dana. No, oni na koje pada takav teret skrbi o starijim ili nemoćnim roditeljima, nabolje znaju kako u pokušaju da usklade sve obaveze, često ne žive vlastiti život. U svemu tomu država im – ne pomaže.

Foto: Pixabay

Priču o 39-godišnjoj Andrijani Kadoić koja brine o 78-godišnjem ocu s dijagnosticiranom demencijom unazad tri mjeseca i 71-godišnjoj teško pokretnoj majci donosi HRT.

” Nemam ni brata ni sestra pa smo zato nas troje jedna mala obitelj i jako smo okrenuti jedni na druge. U biti, bez mene oni ne idu nikuda. Znači, ukoliko ja ne mogu oni su doma” – priča Andrijana. 

Nemaju pravo na status njegovatelja

Uz to, ima i vlastitu obitelj, supruga s kojim živi u podstanarskom stanu, a kako radi kao farmaceutski tehničar u jednoj ljekarni, roditeljima se ne stigne posvetiti koliko je to potrebno, premda želi. Radi u smjenama i na dvije adrese jedva stiže. Tu su još i odlasci liječniku pa ponekad u jednom danu mora voziti roditelje na dva pregleda, zbog čega trpi posao.

Tajnica Hrvatske udruge za Alzheiemrovu bolest, Tajana Dajčić ističe da je 24-satna skrb obavezna već kada je osoba u srednjoj fazi Alzheimerove bolesti. Apsurdnost zakona upravo leži u činjenici da nijedno dijete ne može na sebe preuzeti takvu skrb uz vlastite obiteljske i radne obveze. Također, prema Zakonu o socijalnoj skrbi ne mogu dobiti ni status njegovatelja. On je moguć samo supružnicima i samo do 65. godine života. Djeca, koja u najčešćem broju slučajeva skrbe za roditelje, ostaju tako bez statusa, ali i novčane pomoći od 2.500 kuna.

Isti Zakon koji djecu obvezuje na skrb o roditeljima ni u čemu im ne pomaže. Djeca koja se brinu za nemoćne i bolesne roditelje nemaju pravo na slobodne dane ni na bolovanje. U ta 24 sata, moraju spavati, raditi… Problem je tim veći jer je iz Hrvatske otišlo najmanje 100 tisuća mladih osoba koje su iza sebe ostavile svoje starije roditelje.

Bezizlazna situacija

Oboljeli od Alzheimera popunili bi grad veličine Zadra

Adrijana se boji za sigurnost roditelja. Bilo što da se dogodi, njezina je odgovornost. Njezini roditelji zajedno imaju 4,5 tisuće kuna mirovine. Nedovoljno za bilo kakav smještaj. Hrvatska za dementne osobe ima svega 50 kreveta, a smještaj se u njima kreće oko 7 do 8 tisuća kuna. S druge strane, broj oboljelih sve je veći.

“Ja i suprug smo znali večerima i večerima pričati kako ćemo, što ćemo i nikada ne dođemo do nekog pametnog rješenja. Jednostavno nemate ga. Ne znam kakav bi posao čovjek trebao raditi da može 7- 8 tisuća plaćati dom… Teško je. Zna biti dana kad ste očajni, kad dođete do toga da plačete od jada jer ne znate što bi, ne znate kud bi, gdje vam se sve čini bezizlazno. Jedna bezizlazna situacija, a imate potrebu, imate obavezu, brinuti se za svoje roditelje” – zaključila je za HRT Adrijana.