DIP zabranjuje glasanje korisnicima domova za starije: Glasat će se u 83 od 700 domova?

Josip Mihaljević
2. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Državno izborno povjerenstvo je pod žestokim kritikama od kada su objavili pravila za glasanje na izborima u nedjelju. Problematično je u tomu što pravila kažu da nitko s temperaturom iznad 37,2 Celzijeva stupnja ili sa simptomima Covida-19 ne bi smjeli glasati. Sada su otišli korak dalje – većina umirovljenika u domovima za starije i nemoćne ostat će bez prava glasa.

Ilustracija: Pixabay

Državno izborno povjerenstvo je prvotno zabranilo glasanje zaraženima koronavirusom i onima za koje se sumnja da su zaraženi, a sada su izašli s još jednim bizarnim pravilom, piše Index.hr.

Glasanje će onemogućiti većini korisnika domova za starije, ali i još nekim korisnicima drugih ustanova socijalne skrbi:

VELIKI VODIČ za smještaj u domove umirovljenika: 15 stvari koje trebate znati prije preseljenja!

“…napominjemo da je Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu COVID-19, zauzelo stav da birački odbor s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača-korisnika odlaziti u navedene ustanove kako bi istima omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta”, stoji u DIP-ovoj uputi koja je poslana izbornim povjerenstvima po izbornim jedinicama.

Problem je višestruk. Zbog epidemije koronavirusa korisnicima domova za starije zabranjen je izlazak iz domova, što znači da oni korisnici koji žive u domovima gdje neće biti biračkog odbora – neće moći ostvariti svoje biračko pravo.

Novinarka N1 televizije prenosi kako će se birački odbori pojaviti u samo 83 od 700 domova za starije. Ministrica zadužena za taj resor, Vesna Bedeković, izjavila je da je DIP birao domove i da je na njima da osiguraju ustavno pravo.

Inače, Državno izborno povjerenstvo ima još nekoliko sati da se očituje Ustavnom sudu na temu zabrane glasanja zaraženima.