Detalji jučerašnjeg glasanja o usklađivanju: Četvero članova Upravnog vijeća glasalo protiv rasta od 1,41 posto?

Josip Mihaljević
29. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Upravno vijeće HZMO-a jučer je donijelo odluku o stopi usklađivanja mirovina, a odlučeno je da mirovine rastu 1,41 posto. Povoljnija varijanta također bi bio rast od 3 posto, ili da se umirovljenicima retroaktivno poveća prijašnje usklađivanje iz prvog dijela godine koje je iznosilo tek 0,7 posto.

Pixabay

Jučer je tijekom dana održana elektronska sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na kojoj je odlučeno da stopa usklađivanja mirovina u drugom dijelu ove godine iznosi 1,41 posto. Prosječna mirovina tako će narasti za nekih 35 kuna, a isplatit će se idućeg mjeseca zajedno sa razlikom mirovine za srpanj. Više o tomu OVDJE.

Naveliko se šuškalo da bi stvarna stopa usklađivanja trebala iznositi 3 posto, no zbog drugačije metodologije izračuna Državnog zavoda za statistiku, čije se službene brojke koriste u formuli usklađivanja, takvog rasta neće biti. Bivši saborski zastupnik i HSU-ovac Željko Šemper koji je sam došao do izračuna od 3 posto donekle je i prihvatio objašnjenje Državnog zavoda za statistiku koji je između dva ovogodišnja usklađivanja promijenio metodologiju izračuna bruto plaća, no ponudio je i povoljniju alternativu za umirovljenike. S ovakvom metodologijom, usklađivanje bi u prvom dijelu godine trebao iznositi 2,25%, a umirovljenicima je isplaćeno tek 0,7 posto.

Četvero članova Upravnog vijeća glasalo protiv?

Štednja na umirovljenicima naljutila je Hrvatsku stranku umirovljenika (HSU) koje je najavila da će zatražiti neovisne eksperte da izračunaju koliko bi stopa usklađivanja doista trebala iznositi, a to bi mogli biti statističari s PMF-a i Ekonomski institut.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović članica je Upravnog vijeća HZMO-a koje je jučer donijelo odluku, no ni Sindikat nije zadovoljan sa zaključkom.

Sad je i službeno: Umirovljenici izvukli deblji kraj, stopa usklađivanja mirovina je 1,41 posto!

“Sramotno! Nakon višednevne borbe umirovljeničkih i sindikalnih predstavnika u Upravnom vijeću HZMO-a, elektronskim putem je ipak pobijedila većina onih koji uvijek glasaju “za”. Umirovljenici su glasali PROTIV, jer je nedvojbeno da su aljkavošću Državnog zavoda za statistiku i propustima HZMO-a 1,4 milijuna umirovljenika zakinuti u indeksaciji zbog retroaktivnog mijenjanja iznosa prosječne bruto plaće u drugom polugodištu prošle godine”, napisali su na Facebooku.

I umirovljeničke udruge poručuju kako će zatražiti dubinsku analizu ovog skandaloznog slučaja.

Kako neslužbeno doznajemo, odluka o usklađivanju vrlo je lako mogla ići i drugačije. U Upravnom vijeću sjede četiri predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dvoje predstavnika umirovljeničkih udruga, predstavnik sindikata, predstavnik poslodavaca i predstavnik djelatnika HZMO-a.

Prema informacijama s kojima raspolažemo, četvero ih je glasalo protiv ovakvog zaključka, a petero za. Također, odbijen je i zahtjev da se sjednica Upravnog vijeća održi uživo kako bi se odluke mogle kvalitetnije argumentirati, a na kraju je održana elektronski, a jedan glas je na kraju presudio.

upravno vijeće HZMO

Foto: Članovi upravnog vijeća HZMO-a | mirovinsko.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap