Danski mirovinski fondovi uložit će 50 milijardi dolara u zaštitu okoliša!

Jasmina Grgurić Zanze
24. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Mirovinski fondovi jedan su od najvećih investitora. Dok oni domaći još uvijek traže nove modele kako i gdje ulagati novac poreznih obveznika, Danci su se dosjetili veliki dio sredstava osiguranika usmjeriti kako bi zaštitili okoliš! Tako će iz privatnih mirovinskih fondova u “zelenu tranziciju” investirati 50 milijardi dolara.

Ilustracija: Pixabay

Danski privatni mirovinski fondovi obećali su da će više od 50 milijardi dolara uložiti u zelenu imovinu tijekom naredna desetljeća. Na taj će način pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena u Danskoj koja si je za cilj postavila smanjenje emisije stakleničkih plinova za 70 posto do 2030. godine.

Fondovi će tako investirati 52 milijarde dolara u energetsku infrastrukturu, zelene dionice i obveznice te energetski učinkovitu gradnju do 2030. godine, piše Reuters. Vijest o velikom ulaganju prva je jučer objavila danska premijerka iz redova socijaldemokrata, Mette Frederiksen uoči samita o klimatskim promjenama u New Yorku.

“Sada trebamo raditi na tome da privučemo strane investitore. To je imperativ kako bismo zelenu tranziciju realizirali na globalnoj razini” rekla je Frederiksen.

Danski privatni mirovinski fondovi, koji ne uključuju javni mirovinski sustav, raspolažu s imovinom od 3.100 milijardi kruna (oko 440 milijardi dolara) a konačno ulaganje u zelene investicije doseći će 511 milijardi kruna (oko 73 milijarde dolara).

Naš novac za mirovine fondovi će moći ulagati u tvrtke poput Rimca, ali i potpune promašaje

Udruge za zaštitu okoliša upozorile su da se samit u New Yorku događa u ključnom trenutku kada ekstremne vremenske prilike utječu na na stanovništvo diljem svijeta.

Najveći privatni mirovinski fond u Danskoj (PFA) ulaganje će usmjeriti na vjetroelektrane, solarnu energiju te ostale sustave skladištenja energije koji čuvaju okoliš. Potrebe su velike pa će ulagati u dionice i obveznice kao i projekte malih tvrtki koje nisu na burzi.

Krajnji cilj jest postići transformaciju onih firmi koje nisu toliko prijateljski naklonjene okolišu, poput BP-a Shella i Totala. Više od 90 tvrtki, uključujući i danski Vestas koji proizvodi vjetrenjače, obećalo je da će smanjiti emisiju štetnih spojeva u okoliš.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap