Naš novac za mirovine fondovi će moći ulagati u tvrtke poput Rimca, ali i potpune promašaje

Jasmina Grgurić
16. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Osim jačanja drugog mirovinskog stupa kroz povećanje doprinosa, sve neslavnijom mirovinskom reformom za fondove je predviđeno i jačanje ulaganja tih sredstava u male razvojne tvrtke. Mirovinski fondovi kao veliki domaći investitori do kraja bi godine tako trebali dobiti zeleno svjetlo te novac mirovinaca usmjeriti u projekte i inovacije poduzeća poput, primjerice, Rimac Automobila.

Ilustracija: Pixabay

Do kraja godine mirovinskim fondovima trebalo bi stići zeleno svjetlo za ulaganje u mala i srednja poduzeća, njihove projekte i inovativne kampanje. Za Poslovni.hr iz Hanfe su potvrdili da su u završnoj fazi priprema dodatnih pravila igre koja će, kako je predviđeno i Zakonom o mirovinskim fondovima, pobliže urediti kroz smjernice.

Naime, novim zakonom o Obveznim mirovinskim fondovima otvorena je mogućnost da se, osim izravnih ulaganja u jamstveni kapital investicijskih fondova, investira i u dionička društva koja su se dužna uvrstiti na tržište u roku godine dana.

Pritom, nove smjernice definirat će uređeni sustav za prikupljanje kapitala kao trgovinsku platformu na kojoj je malim i srednjim poduzećima, osobito inovativnim i razvojnim poduzećima, omogućen pristup financiranju. Takva ulaganja moguća su i danas, ali posredno putem alternativnih investicijskih fondova kroz ulaganje u velike kompanije.

Mirovinski fondovi žele svoje ljude u tvrtkama u koje ulažu te prijete padom ulaganja

Međutim, iz Hanfe za Poslovni ističu kako zasad od strane OMF-ova nije bilo upita i inicijativa vezanih uz mogućnosti izravnog ulaganja u takve projekte koji se sad uređuju novim smjernicama. Prije konačne odluke o svemu će se očitovati Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Imovina sačinjena od uplata osiguranika drugog mirovinskog stupa lani je prešla iznos od sto milijardi kuna. U odnosu na takav iznos, riječ je o neznatnim ulaganjima, s obzirom da se radi o malim razvojnim tvrtkama. Pitanje je stoga koliko bi veće prinose svojim štedišama fondovi uopće i mogli osigurati ovakvim investicijama. Ne treba zanemariti ni veliki rizik, jer je riječ o startup projektima od kojih velika većina ne zaživi nakon roka od godinu dana. No, ako se pojavi netko poput Rimca, ovakvo ulaganje moglo bi biti pun pogodak.