Naš novac za mirovine fondovi će moći ulagati u tvrtke poput Rimca, ali i potpune promašaje

Jasmina Grgurić
16. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Osim jačanja drugog mirovinskog stupa kroz povećanje doprinosa, sve neslavnijom mirovinskom reformom za fondove je predviđeno i jačanje ulaganja tih sredstava u male razvojne tvrtke. Mirovinski fondovi kao veliki domaći investitori do kraja bi godine tako trebali dobiti zeleno svjetlo te novac mirovinaca usmjeriti u projekte i inovacije poduzeća poput, primjerice, Rimac Automobila.

Ilustracija: Pixabay

Do kraja godine mirovinskim fondovima trebalo bi stići zeleno svjetlo za ulaganje u mala i srednja poduzeća, njihove projekte i inovativne kampanje. Za Poslovni.hr iz Hanfe su potvrdili da su u završnoj fazi priprema dodatnih pravila igre koja će, kako je predviđeno i Zakonom o mirovinskim fondovima, pobliže urediti kroz smjernice.

Naime, novim zakonom o Obveznim mirovinskim fondovima otvorena je mogućnost da se, osim izravnih ulaganja u jamstveni kapital investicijskih fondova, investira i u dionička društva koja su se dužna uvrstiti na tržište u roku godine dana.

Pritom, nove smjernice definirat će uređeni sustav za prikupljanje kapitala kao trgovinsku platformu na kojoj je malim i srednjim poduzećima, osobito inovativnim i razvojnim poduzećima, omogućen pristup financiranju. Takva ulaganja moguća su i danas, ali posredno putem alternativnih investicijskih fondova kroz ulaganje u velike kompanije.

Mirovinski fondovi žele svoje ljude u tvrtkama u koje ulažu te prijete padom ulaganja

Međutim, iz Hanfe za Poslovni ističu kako zasad od strane OMF-ova nije bilo upita i inicijativa vezanih uz mogućnosti izravnog ulaganja u takve projekte koji se sad uređuju novim smjernicama. Prije konačne odluke o svemu će se očitovati Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Imovina sačinjena od uplata osiguranika drugog mirovinskog stupa lani je prešla iznos od sto milijardi kuna. U odnosu na takav iznos, riječ je o neznatnim ulaganjima, s obzirom da se radi o malim razvojnim tvrtkama. Pitanje je stoga koliko bi veće prinose svojim štedišama fondovi uopće i mogli osigurati ovakvim investicijama. Ne treba zanemariti ni veliki rizik, jer je riječ o startup projektima od kojih velika većina ne zaživi nakon roka od godinu dana. No, ako se pojavi netko poput Rimca, ovakvo ulaganje moglo bi biti pun pogodak.

Naš novac za mirovine fondovi će moći ulagati u tvrtke poput Rimca, ali i potpune promašaje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap