Preokret oko AstraZenece: Sve više zemalja cijepit će samo starije od 60 godina

Jasmina Grgurić Zanze
10. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Nakon što su brojne zemlje ograničavale cijepljenje starijih osoba AstraZenecom zbog toga što nije postojalo dovoljno dokaza o učinkovitosti ovoga cjepiva u trećoj dobi, situacija se preokrenula. Naime, zbog sve više nuspojava kod mlađih osoba, brojne zemlje ograničavaju njegovu uporabu upravo samo na starije osobe.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Španjolska, Nizozemska i Portugal objavili su da će ograničiti primjenu cjepiva AstraZenece samo na starije od 60 godina. To znači da će njime cijepiti samo starije osobe, nakon što su regulatorna tijela uočila povezanost tog cjepiva s rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi kod mlađih osoba, piše Jutarnji list.

astrazeneca
Zbog stvaranja krvnih ugrušaka šest EU država obustavilo cijepljenje s AstraZenecom

Prije dva mjeseca brojne zemlje branile su upravo cijepljenje starijih osoba AstraZenecinim cjepivom, jer nije postojalo dovoljno dokaza o učinkovitosti u trećoj životnoj dobi, ali i njegovoj sigurnosti za umirovljenike. Do novog obrata je došlo još prije mjesec dana kada se ono povezalo i sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

Španjolska je prvu dozu već dala građanima od 18 do preko 65 godina, a tamošnje Ministarstvo zdravstva razmatra hoće li oni dobiti i drugu dozu. Nizozemska vlada će također ograničiti cijepljenje AstraZenecom na starije od 60 godina, potvrdio je ministar zdravstva Hugo de Jonge.

“Stariji od 60, rođeni 1960. ili ranije, mogu se sigurno nastaviti cijepiti AstraZenecom. Mlađi od 60 će primiti drugo cjepivo”, rekao je ministar.

Također, Portugal je ovih dana privremeno suspendirao korištenje AstraZenece za mlađe od 60 godina.

Madrid je priopćio da nastavlja s korištenjem AstraZenece za one od 60 do 65 godina, a potom slijedi cijepljenje druge prioritetne skupine od 66 do 69 godina.

“Ljudi mlađi od 60 godina će primiti drugo cjepivo”, priopćila je vlada.

Europska agencija za lijekove u srijedu je objavila da raspolaže s izvješćem o 169 slučajeva rijetkog poremećaja stvaranja ugrušaka na 34 milijuna doza cjepiva AstraZenece, tj. jedan slučaj na 100.000 cijepljenih koji su mlađi od 60 godina. Većina tih slučajeva je zabilježena kod žena mlađih od 60 i unutar dva tjedna od cijepljenja.

Preokret oko AstraZenece: Sve više zemalja cijepit će samo starije od 60 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap