Sjednica Vlade: Iduće godine za mirovine 849 milijuna kuna više, pogledajte zašto

Josip Mihaljević
31. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Rebalans proračuna za 2019. i novi proračun za 2020. označili su današnju nešto aktivniju sjednicu Vlade. Ministar Marić tvrdi da najviše rastu mirovine i plaće, ali mijenjali su se i službeni datumi praznika, podigla se minimalna plaća…

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je rebalans proračuna za 2019. godinu u kojem su zbog usklađivanja potrebna sredstva za isplatu mirovina porasla za 849,6 milijuna kuna, kao i proračun za 2020.

Najveći rast u proračunu za sljedeće godine opet bilježi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, koje će u 2020. godini raspolagati s budžetom od 47,8 milijardi kuna, piše tportal.hr. To je za 2,2 milijarde kuna veći proračun nego ove godine, a dodatni novci su predviđeni za usklađivanje mirovina iduće godine i, naravno, za nove umirovljenike koji će po povoljnijim uvjetima u mirovinu.

Od 1. siječnja 2020. raste i minimalna plaća s današnjih 3.000, na 3.250 kuna neto iznosa, odnosno u bruto iznosu 4.062,51 kunu.

Nakon proračuna – o blagdanima

Nakon financijskih točaka dnevnog reda, jednoglasno je usvojen i novi Nacrt prijedloga zakona o blagdanima i spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je to politički izrazito važna i bitna tema, piše Telegram.hr.

“Po našem dubokom uvjerenju i konzultacijama koje smo vodili jedini istinski Dan državnosti koji se osjećao u hrvatskom narodu, koji se primjereno obilježavao i prema kojem je najveći broj naših sugrađana imao afektivan odnos.

Stoga sad, u miru, nakon skoro 20 godina drukčije prakse želimo vratiti taj datum da bude središnji državni blagdan uz druge izmjene koje će biti primjerene i onima koji se tog datuma i tih vremena sjećaju zbog svojih godina i svog životnog iskustva, ali još više zbog mladih generacija”, kazao je Plenković.

Tako će se novi Dan državnosti obilježavati 30. svibnja (umjesto 25. lipnja), a 18. studenog će postati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

“Što se tiče promjena spomendana, 15. siječnja, uz Dan međunarodnog priznanja RH, obilježavat će s i kao Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.  9. svibnja kao dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 25. lipnja Dan neovisnosti, 23. kolovoza Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, 30. kolovoza Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu i 8. listopada Dan Hrvatskog sabora”, kazao je ministar uprave Ivan Malenica.

Ukupan broj neradnih dana ostat će isti, a zakon će se donijeti po hitnom postupku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap