Danas samo 174 novih slučajeva, iz Stožera poručili da popuštanje mjera još nije na stolu

Josip Mihaljević
18. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. U protekla 24 sata imamo 174 nova slučaja zaraze, a preminulo je 39 osoba.

stozer

Foto: Youtube screenshot

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković objavila je nove brojke. U protekla 24 sata imamo 174 nova slučaja zaraze, a broj aktivnih slučajeva iznosi 3276. Testirano je 2369 osoba.

U bolnici se liječe 1742 osobe, a na respiratoru je 139 pacijenata.

Preminulo je 39 osoba.

“Prosječna dob preminulih osoba je 75 godina. Najčešći komorbiditet su kardiovaskularne bolesti, adipozitet, hipertenzija i maligne bolesti. Najmlađa osoba imala je 52 godine, imala je jednu od tih kombinacija”, poručila je Katalinić-Janković.

Do sada su se cijepile 46222 osobe, a iskorišteno je 82% od do sada zaprimljenog cjepiva.

“Što se tiče incidencije, ona je sada 288,9 u zadnjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika. Najviša je i dalje u Međimurskoj (518,6), a najniža u Istarskoj županiji (170)”, kazao je Krunoslav Capak.

Nižu incidenciju novozaraženih od Hrvatske od zemalja EU imaju Rumunjska, Mađarska, Belgija, Bugarska, Grčka i Finska.

Markotić upozorila na novi soj virusa

Alemka Markotić pozvala je na oprez unatoč dobrim brojkama i popuštanjem pritiska na bolnički sustav.

“Ne smijemo ignorirati situaciju u Europi, jedan dio zemalja, vjerojatno zahvaljujući mutiranoj verziji virusa, ima vrlo visok porast zaraženih koji se dogodio u kratko vrijeme. Tu moramo biti oprezni, taj novi soj je pronađen u zemljama okruženja”, kazala je Markotić.

Capaka su pitali je li krenulo docijepljivanje, odnosno kada građani kreću po drugu dozu cjepiva:

“Budući da smo cijepili 46 tisuća osoba, računamo da će u sljedeća tri tjedna tih 46 tisuća trebati otići na docijepljivanje. U sljedeća tri tjedna ćemo primiti veće količine cjepiva pa ćemo započeti sa širim cijepljenjem”, odgovorio je Capak.

Svatko tko se cijepio, dobio je karton na kojem piše kada treba doći na docijepljivanje, kazao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Božinović o covid putovnicama i popuštanju mjera

Božinović je na pitanje o popuštanju mjera kazao da ima još dovoljno vremena do isteka (31. siječnja):

“Činjenica je da brojevi jesu bolji, ali je isto činjenica da zapravo u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju teško možemo govoriti da je situacija s epidemijom stabilna i to nam ne otvara naročite mogućnosti oko popuštanja, otvaranja i slično.

Ići će se kroz svaku mjeru, procjenjivati njen eventualni učinak na smanjivanje broja novozaraženih, to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći”, kazao je Božinović.

Razgovara li se na razini EU o takozvanim “covid putovnicama”, odnosno dokumentima koji bi potvrdili da je netko cijepljen protiv ili prebolio covid-19?

“I o tome smo već govorili. Službeno se o tome na razini EU ne razgovara, međutim postoje države koje o tome na određen način promišljaju. Mi u ovom trenutku ne razmatramo te opcije.

Ukoliko bude nekakav zajednički pristup na razini EU onda ćemo se i mi aktivno uključiti u te europske razgovore. Međutim, u ovom trenutku to nije na dnevnom redu, uostalom, u cijelom svijetu su količine cjepiva premale da bi se donosile odluke te vrste”, kazao je Božinović.

U Norveškoj 29 starijih preminulo nakon cijepljenja

U Norveškoj je 29 starijih građana preminulo nakon cijepljenja, evo što Stožer kaže o tomu:

“Ne znam detalje, ali starije osobe koje često uz to što imaju kronološku dob kao rizični faktor, imaju i brojne komorbiditete. Oni su svuda u svim zemljama EU prioritet za cijepljenje jer upravo njih najčešće covid cjepivo može spasiti od teških oblika bolesti i od potencijalne smrti.

Naravno da u svim zemljama svijeta starije osobe umiru s covidom ili bez covida. Sada je važno vidjeti jesu li umrli kao posljedica cijepljenja ili su umrle prirodnom smrću ili od svojih komorbiditeta.

U Hrvatskoj također dnevno 130 ili 140 osoba umre, uglavnom su to osobe starije životne dobi. Neke od tih osoba bi sasvim sigurno umrle s covidom ili bez covida, s cjepivom ili bez cjepiva”, kazao je Capak.

Božinović je dodao da ni Norveška još nije objavila cjelovitu analizu, ali da su ukazali na taj podatak i tražili pojašnjenje od Pfizera.

Danas samo 174 novih slučajeva, iz Stožera poručili da popuštanje mjera još nije na stolu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap