Danas je Međunarodni dan čokolade: Nekada sredstvo plaćanja, a sada mnogima omiljen desert

Ana Kanazir
13. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Čokolada je nekada bila sredstvo plaćanja i hrana bogova, a danas se obilježava njezin dan. Priča s čokoladom je počela nakon što su u kakao napitak Španjolci dodali med i šećer od trske i izbacili papar. Čokolada ima bogatu povijest, a mnogi vjeruju i kako je upravo ona zaslužna za bolje raspoloženje.

razlomljena tamna čokolada

Tamna čokolada | Foto: Pixabay

Čokolada postoji od davnina u svojem izvornom obliku, dok se danas na tržištu mogu pronaći razni okusi i izgledi ove poslastice. U malim količinama i čokolada s većim postotkom kakaa ima i blagodati za organizam. Danas je Međunarodni dan čokolade i vrijeme za počastiti se ovom slasticom. U to ime Kraš samo danas nudi 20 posto popusta na sve Dorine u Kraš bonbonnièrama.

Kraš čokolade
Bili smo u Muzeju čokolade u Zagrebu, a posebno su nas oduševili retro omoti čokolada i jedna neobična priča

Priča s čokoladom je počela nakon što su u kakao napitak Španjolci dodali med i šećer od trske i izbacili papar. Španjolci su više od stoljeća čuvali tajnu o kakau, ali su onda zrna čokolade pronašla svoj put u svijet. Točnije, Englezi su u napitak umjesto vode dodali mlijeko pa je čokolada postala moderno piće diljem Europe. Prvu tvornicu čokolade otvorio je François Louis Callier početkom 19. stoljeća u Švicarskoj, dok je Nizozemac Coenraad Van Houten zaslužan za proizvodnju čokoladnog praha. Prve čokoladne table su se pojavile u Belgiji 1840. godine, dok je prvu mliječnu čokoladu napravio Švicarac 1875. godine.

U jugoistočnoj Europi je prva tvornica čokolade bila Union. Tridesete godine 20. stoljeća obilježila je modernizacija proizvodnje čokolade i ulaganja u nove strojeve za proizvodnju bombona, a 1938. godine započela je proizvodnja tankih čokolada mase 15 grama, preteča današnjeg Životinjskog carstva. Ujedinjenjem tvornica Union, Bizjak i ostalih manjih proizvođača nastaje popularni Kraš, a 1954. godine je nastala Bajadera. Krašev brend Dorina razvijen je 1996. godine objedinjavanjem svih Kraševih čokolada pod jedan zajednički naziv. Još više o povijesti čokolade smo naučili i u Muzeju čokolade u Zagrebu, o čemu možete čitati ovdje.

Retro pakiranja čokolada možete vidjeti u videu ispod:

Copy link
Powered by Social Snap