Bili smo u Muzeju čokolade u Zagrebu, a posebno su nas oduševili retro omoti čokolada i jedna neobična priča

Ana Kanazir
2. srpnja 2023.
Priče
A- A+

Muzej čokolade je u Zagrebu otvoren 2019. godine, a ideja je rođena nakon što su osnivači muzeja bili u jednom europskom muzeju čokolade i svidio im se cijeli koncept pa su odlučili to prenijeti u Zagreb. U Muzeju se tako mogu saznati razni detalji o čokoladi, vidjeti stari i zanimljivi omoti čokolada, ali i degustirati razne vrste čokolada.

Kraš čokolade

Retro Kraš čokolade | Foto: Mirovina.hr

Muzej čokolade je smješten u centru grada Zagreba, u Varšavskoj ulici, a nudi potpuni doživljaj svakom posjetitelju. Istražili smo kako točno sve izgleda, a najviše nas je oduševila prostorija u kojoj se nalazi omoti starih čokolada.

Uz obilazak možete i degustirati čokoladu

Za početak treba znati da se ulaznica za umirovljenike plaća 6,50 eura pri čemu je potrebno priložiti dokaz o statusu umirovljenika. U slučaju da muzej posjećujete s unucima, ulaznica će za djecu od 5 do 18 godina iznositi isto 6,50 eura, dok djeca do 5 godina imaju besplatan ulaz bez konzumacije.

Na samom ulazu dobijete i kutijicu s devet komadića različitih vrsta čokolade koje prate priču muzeja. Također, kroz muzej možete i degustirati tekuću bijelu, tamnu i mliječnu čokoladu, ruby ružičastu čokoladu i čokoladni liker. Upravo iz ovog razloga je Muzej čokolade drugačiji od drugih muzeja, a zanimljivo je što navedene vrste čokolada isprobavate izravno iz ‘slavine’ na žlicu.

Retro Kraš čokolade

Retro čokolade | Foto: Mirovina.hr

Mikado čokolada

Mikado čokolada u Muzeju čokolade | Foto: Mirovina.hr

Nostalgija za starim omotima

Nas je posebno zaintrigirao dio gdje se nalaze omoti starih čokolada koji bude uspomene. U ovoj prostoriji je predstavljen dolazak čokolade u našu zemlju pa se tako ovdje može vidjeti i crbo-crveni omot Mikado čokolade s rižom, koja je ujedno bila i prva čokolada s rižom u svijetu. Predstavljeno je i još nekoliko Zvečevo proizvoda koji su nekada bili vrlo popularni, a sada starijim generacijama mame osmijeh na lice.

Osim toga, u istoj se prostoriji može pročitati o povijesti Kraša. Tako smo saznali kako je prva Kraš Bonbonnièra otvorena 1952. godine u Ilici, ali i kako je Bajadera rođena samo dvije godine kasnije, dok se album sa sličicama Životinjsko carstvo počeo tiskati 1956. godine.

Bakina čokolada

Bakina čokolada | Foto: Mirovina.hr

Ima tu i dirljivih priča, ali i Tita

Također, zanimljiva je priča o baki Milevi Morović iz Igrana pored Makarske koja ima 79 godina, a koja je u mladosti mijenjala voće za čokoladu. Odnosno, ova neobična trampa se dogodila između nje, njezinog brata i njemačkih vojnika. Mijenjala se za posebnu čokoladu, a ovaj okus Mileva nije nikad zaboravila pa je priču ispričala i svojim unucima. Upravo ju je unuk obradovao na Božić 2017. godine kada joj je ispod bora kupio kutiju baš te čokolade. Kutiju je obitelj donirala Muzeju pa se ona može pogledati i pročitati cijela priča.

Još jedna zanimljivost koju smo vidjeli je priča o tome kako su tadašnji radnici Kraša otpratili Tita nakon njegove smrti. Sve su tvornice spustile zastave na pola koplja, a slikom i tekstovima su označile dane žalosti, dok su knjige žalosti također  bile ispunjene raznim mislima radnika.

Knjiga žalost

Knjiga žalosti Kraš | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap