Danas 1472 nova slučaja, Stožer otkrio planiraju li vratiti e-propusnice

Josip Mihaljević
14. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 1472 pozitivna od 5798 testiranih. Preminulo je 65 osoba.

stožer 11

Foto: Beroš, Božinović, Capak | Youtube screenshot

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković objavila je nove brojke. U protekla 24 sata imamo 1472 nova slučaja zaraze, a aktivni broj danas iznosi 22769.

Testirano je 5798 osoba.

U bolnici se liječi 2857 osoba, a na respiratoru su 284 pacijenta.

Preminulo je 65 osoba, prosječna dob današnjih preminulih iznosi 77,9 godina.

“Među njima je jedna osoba, godište 1963., bez komorbiditeta. Devet osoba je imalo jedan komorbiditet, moram naglasiti da su to ili šećerna bolest ili visoki tlak. Preostalih 55 preminulih osoba imalo je značajne komorbiditete”, kazala je Katalinić-Janković.

Najgori u EU po novozaraženima

Krunoslav Capak dao je pregled epidemiološke situacije.

“Ako pogledamo tjedne prosjeke, u zadnjem tjednu imamo porast od 7,5 posto. Tjedan prije toga 3,7 posto, dakle u ovom tjednu imamo dvostruko veći porast.

Incidencija je visoka, 1196,6 prosječno u Hrvatskoj. Najvišu incidenciju ima Međimurska županija, a najnižu Dubrovačko-neretvanska.

Što se tiče naše pozicije u Europi po incidenciji na 100.000 stanovnika unazad 14 dana trenutno smo na 27. mjestu od 27 zemalja EU”, kazao je Capak.

Što se tiče mortaliteta, tu smo na 16. mjestu od 27 zemalja EU.

Vraćaju li se e-propusnice za blagdane?

Posljednjih nekoliko dana priča se o ponovnom uvođenju e-propusnica, evo što kaže Stožer:

“Vode se intenzivni razgovori i promišlja se o svemu. Mi ćemo ovaj tjedan imati konkretnije odgovore i dogovore na pitanja što će se eventualno poduzeti kako bi se brojevi mogli početi spuštati”, kazao je Božinović.

Božinović je naveo slučajeve iz drugih zemalja gdje su popuštanja najavljena, ali do njih nije došlo.

“Mi smo oprezni s najavama, ovaj tjedan ćemo precizirati neke stvari kako bismo još uvijek nekoliko dana prije isteka temeljne odluke koja važi do 21. prosinca stigli najaviti novi okvir”, kazao je Božinović.

Nešto više od 50 posto zdravstvenih djelatnika želi cjepivo

Capak je potvrdio da se prema trenutačnim podacima tek nešto više od 50 posto zdravstvenih radnika želi cijepiti. Kada kreće kampanja za cijepljenje?

“Mi prikupljamo te podatke i dalje, kada završimo s tim znat ćemo reći nešto više.

Što se tiče kampanje, ona je već počela. Mi smo ovdje imali jednu prezentaciju cjepiva i načina cijepljenja koje će se provoditi u Hrvatskoj. Naši stručnjaci i znanstvenici u kontinuiranom su kontaktu s medijima, daju odgovore na sva potrebna pitanja.

Vlada će do kraja tjedna usvojiti plan cijepljenja, razrađeni su svi detalji osim onih koje još ne znamo – datumi dolaska, mjesto i količina distribucije cjepiva. Čim to budemo imali, javno ćemo ih objaviti”, kazao je Capak.

Najavio je znanstveno-stručne konferencije o cijepljenju te jači intenzitet kampanje o cijepljenju u narednim danima.

stožer 11
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap