Danas 130 novih slučajeva zaraze, prosječna dob oboljelih je 34 godine!

Jasmina Grgurić Zanze
12. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj danas je drastično pogoršana. U posljednja 24 sata imamo čak 130 novih slučajeva zaraze. Osmero osoba je na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 34 godine. Riječ je uglavnom o mladim ljudima koji se vraćaju s odmora gdje su bili na okupljanjima i zabavama, zbog čega sada noćnim klubovima, ali ostalim ugostiteljskim objektima, prijeti i zatvaranje u slučaju zaraze.

Krunoslav Capak (Snimak zaslona/N1)

Hrvatska danas bilježi drugi najgori dan od početka pandemije koronavirusa. Imamo 130 novih slučajeva zaraze, a veća brojka bila je samo još 11.srpnja kada ih je bilo 140. Najveći broj oboljelih povezan je s okupljanjima u nekoliko noćnih klubova za koje su sada određene strože sankcije. Prosječna dob oboljelih je 34 godine.

“U posljednja 24 sata je 130 slučajeva zaraze novim koronavirusom, a ukupno je 686 oboljelih, od čega ih je 117 u bolnicama, a osmero na respiratoru” – kazao je danas na konferenciji za medije ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Klubovi u Novalji, Makarskoj, Vodicama i na Viru

Dosad bilježimo 5.870 slučajeva zaraze, umrlo je 160 osoba, a 5.024 ih se oporavilo. U izolaciji je trenutno 2.279 građana. Učinjena su ukupno 132.292 testa, u zadnja 24 sata 1.604 testiranja.

Zaraženo je ukupno 446 zdravstvenih radnika, trenutno 35, dok ih je 140 u samoizolaciji.

Capak je pojasnio kako novih žarišta nema te da je među nvooboljelima uglavnom riječ o ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora, i to mlađima koji su se okupljali i zabavljali.

“Iako imamo oboljele u širokom rasponu od 1949. do 2013. godišta, prosječna dob zaraženih u posljednja 24 sata je 34 godine” – dodao je.

Najveći problem trenutno su noćni klubovi i to nekoliko njih; u Novalji na Pagu, u Makarskoj i Vodicama te na Viru.

Slijede stoga strože sankcije za klubove, ali i sve ostale ugostiteljske objekte ako se u njima pojavi zaraza. Preporuka je da nema više plesnih podija i okupljanja u zatvorenom, što će kontrolirati lokalni stožeri civilne zaštite, ali i sanitarni inspektori koji su sada dobili veće ovlasti. Također, bit će izmijenjen i članak Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zatvaranje ugostiteljskih objekata ako su izvor zaraze

“Epidemiolozi i sanitarni inspektori moći će zatvoriti klub, ili neki drugi ugostiteljski objekt, ako se u njemu utvrdi zaraza. Objekt će ostat zatvoren neko vrijeme, dok se ne provede dezinfekcija i ne testiraju svi zaposlenici.” – pojasnio je Capak.

Ministar Davor Božinović rekao je da je preko 550 lokalnih stožera civilne zaštite dobilo jasne upute te će oni o novim mjerama informirati sve ugostiteljske objekte. Radi se o preporukama, ali i novim zakonskim odredbama koje su obvezujuće.

Kada je riječ o stranim turistima, u proteklih deset dana stiglo je 28 prijava o zarazi po povratku iz Hrvatske, najviše iz Austrije, a potom i Italije, Njemačke i Slovenije. Također, u Hrvatskoj je nešto manje od 15 zaraženih turista trenutno.

Hrvatska se prijavila za milijun i pol doza cjepiva

Alemka Markotić kazala je da se Hrvatska predbilježila za milijun i pol doza cjepiva za što će biti organizirana javna nabava koju će provesti Europska unija.

“Prema trenutnim podacima WHO-a, sada je 28 cjepiva u kliničkim fazama, a samo 6 je u trećoj fazi. Dva su iz Kine, ostala su iz Amerike i Engleske, no rusko nije na tom popisu. Bit će potrebno dobiti dodatne znanstvene stručne informacije o njihovom postupku. Ali postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena u onom obimu koji bi trebao biti” – kazala je profesorica Markotić.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap