Dan ružičaste vrpce: Borba protiv raka dojke obilježava se diljem Hrvatske, evo gdje možete pružiti podršku

Ana Kanazir
6. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Ovog vikenda se diljem Hrvatske obilježava Dan ružičaste vrpce, odnosno dan borbe protiv raka dojke. Također, cijeli listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a cilj je ukazati na važnost ranog otkrivanja ove bolesti i poticanje osoba na odlaske na redovite dijagnostičke preglede. Donosimo događanja na koje možete otići ovog petka i subote i podržati ovu akciju.

ružičasta vrpca na bijeloj pozadini

rak dojke | foto: Pixabay, marijana1

Dan ružičaste vrpce obilježava se svake godine prvu subotu u listopadu, a izuzetno je važan jer se njime podiže svijest o raku dojke. Većina ovih slučajeva se dijagnosticira upravo kod žena starijih od 50 godina, a prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2022. godini od raka dojke umrlo 647 žena.

jadranka
Život s rakom dojke: 'Nije me šokirala dijagnoza, već to što sam s tim tumorom šetala više od četiri godine'

Događaji po gradovima

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Rak dojke se najčešće javlja kod žena starijih od 50 godina, a treći je najčešći uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj pri čemu je od njega u 2022. godini umrlo 647 žena. Ipak, bilježi se pad smrtnosti od ove bolesti u posljednjih sedam godina, a kako bi se bolest rano otkrila, ali i smanjila smrtnost, postoje posebni dani koji upućuju na važnost borbe protiv raka dojke. Osim toga, postoji i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi od 2006. godine. Kako zapravo izgleda život s ovom dijagnozom nam je u ispričala i Jadranka u ovom tekstu. 

Ovoga petka i subote se tako diljem zemlje održava Dan ružičaste vrpce kojim se dodatno želi upozoriti na ozbiljnost bolesti, ali i potaknuti na odlazak na redovite preglede. U nastavku donosimo popis gradova koji imaju organizirane događaje.

Čakovec

U Čakovcu će u subotu na Trgu Republike od 9 do 12 sati biti organizirana humanitarna akcija. Članice kluba Nova Nada kao i drugi članovi klubova Lige okupit će se kod svog štanda na Trgu u Čakovcu i dijelit će promotivno-edukativne materijale i izložiti svoje radove

Đurđevac

U Đurđevcu će se u subotu održati tradicionalna humanitarna akcija u sklopu manifestacije Dani voća i to od 10 do 12 sati pored utvrde Stari grad, a organizator je Udruga žena s bolestima dojke Narcise.

– Glavni cilj humanitarne akcije je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi izlječivost bila što veća. Članice Udruge dijelit će edukativne materijale i ružičaste vrpce koje su znak i simbol sudjelovanja, solidarnosti i potpore ženama oboljelima od raka dojke, rekla je predsjednica Udruge Đurđa Martinuš.

Koprivnica

U subotu od 9 do 12 sati ispred Gradske tržnice će se održati podjela vrpci i edukativnog materijala, a sve organizira udruga žena s bolestima dojke Nada.

Krapina

Već danas će se u Krapini na Trgu Ljudevita Gaja u 13 sati promovirati svjesnost o preventivnim pregledima žena i ranog otkrivanja ove bolesti. Tijekom cijelog listopada Udruga Europa Donna Krapina organizirat će različite događaje svaki tjedan. Cijeli program po tjednima možete vidjeti i ovdje.

Križevci

Na Trgu J. J. Strossmayera će se u subotu od 9 do 13 sati održati akcija koju podržava i županijski Zavod za javno zdravstvo, a sve organizira Klub žena s bolestima dojke Agata.

Labin

Dan ružičaste vrpce u Labinu će se održati u subotu od 8:30 do 11 sati po punktovima, a sve organizira Udruga Liga protiv raka Labin, članica Udruge Europa Donna Hrvatska. Punktovi akcije će biti smješteni u Labinu na gradskoj tržnici, u Opskrbnom centru Jedinstvo, marketu na Katurama, u centru(kod ”Mlinara”), u Konzumu te u Rapcu, Raši, Nedešćini i Kršanu.

Osijek

Humanitarna akcija će se u Osijeku održati u subotu na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati, a obilježit će se hodanjem. Ovogodišnje obilježavanje organiziraju Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u Osijeku.

Pula

U Puli se u subotu organizira peta tradicionalna humanitarna utrka Ne ‘ću ben’ hodi zajno. Sve organizira udruga Gea, dok je akciju podržao i Pulapromet pa je na jedan od gradskih autobusa postavljen poziv kako bi se animirala javnost za sudjelovanje u utrci, ali i podigla svjesnost o važnosti borbe protiv raka dojke.

Rijeka

U Rijeci će se ovaj Dan obilježiti na Korzu i to već danas od 9 do 15 sati, a potom i u subotu od 9 do 13 sati. Prikupljat će se i sredstva koja će onda biti utrošena za nabavku tri televizije za onkološku dnevnu bolnicu riječkog KBC-a. Građani će moći kupiti i ulaznice za koncert ‘Pjesmom za Nadu’ koji će se održati na Sušaku 17. listopada. Organizatori su Udruga Nada Rijeka.

Šibenik

Medicinska škola Šibenik i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će u subotu organizirati razne aktivnosti. Sve počinje danas kada će učenici Medicinske škole imati svoju akciju, dok će u subotu biti organizirana šetnja gradom s početkom u 10:30, a u ponedjeljak, 16. listopada će u 18 sati biti održano javno predavanje i rasprava na ovu temu.

Velika Gorica

U Velikoj Gorici program kreće u subotu ispred sjedišta Udruge edukacijom protiv raka dojke u Velikoj Gorici (Zagrebačka 6) u 9 sati. Nosit će se ružičasta vrpca i šetati kroz grad kako bi se skrenula pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Sve se odvija pod organizacijom navedene Udruge.

Zadar

U Zadru će se organizirati tradicionalna šetnja u subotu s početkom u 11 sati. Smjer kretanja je Narodni trg – Mihovila Klaića – Forum – Riva – Orgulje – Pozdrav suncu– Gospa od Zdravlja – Široka ulica – Narodni trg. Istoga dana Udruga za prevenciju raka dojke Europa Donna Zadar, koja je i organizator ovog događaja, obilježava i 20. obljetnicu djelovanja. Tom prigodom organiziraju stručno-znanstveni skup s Ligom protiv raka Zadar i podružnicom Zbora liječnika s početkom u 20 sati u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru.

Zagreb

U Zagrebu će se ovaj dan obilježiti u subotu ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Okupljanje počinje u subotu u 11 sati ispred zgrade kazališta, a potom se kreće u povorku Masarykovom do Trga Petra Preradovića gdje će biti štand naše udruge. Povorka sjećanja posvećena je svim preminulima od raka dojke, ali i onima koji se bore s tom bolešću. Organizator je Europa Donna Hrvatska.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap