Dan neovisnosti: 8. listopada nije važan samo zbog raskida svih veza sa SFRJ

Jasmina Grgurić Zanze
8. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Prije 27 godina, Sabor Republike Hrvatske donio je odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ). Dogodilo se to 8. listopada 2018. godine zbog čega na taj datum slavimo Dan neovisnosti.

Foto: Pixabay

Odlukom o raskidu svih veza sa SFRJ, Hrvatska više nije smatrala legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje federacije niti priznavala valjanim ijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u njezino ime. Odluku Sabora čitanjem je cijelom svijetu prenio tadašnji potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Vladimir Šeks. Ta je čast pripala njemu jer je predsjednik Sabora Žarko Domljan dobio hitni poziv od predsjednika Franje Tuđmana da dođe na Pantovčak.

Zbrka oko datuma i dva praznika

Dosta je prijepora oko toga kada bi se trebali obilježavati hrvatski Dan neovisnosti i Dan državnosti. Naime, Dan državnosti slavimo 25. lipnja na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan, Dan Hrvatskoga sabora. Mnogo je stoga pobornika ideje da se ta dva praznika – Da neovisnosti i Dan državnosti, koje pod sadašnjim datumima slavimo od 2001. godine, objedine u jedan i slave upravo 30. svibnja.

Dan neovisnosti tako je uveden 2001. godine na inicijativu Ive Škrabala, no i sam se inicijator kasnije pokajao, jer je tadašnja Račanova Vlada uvela oba praznika, što je dovelo do zbrke s datumima i samim time neprihvaćanja u narodu.

Također, smatra se da je datum Dana neovisnosti dvojben, jer je Sabor ranije te godine, 25. lipnja 1991. već donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska postala samostalna i nezavisna država, dok je 8. listopada samo okončan taj postupak.

Moratorij ide u prilog sadašnjem datumu

Međutim, na tu je odluku postojao tromjesečni moratorij što 8. listopadu ipak daje na značenju. Naime, odluka od 8. listopada 1991. godine značajna je jer je donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti od 25. lipnja 1991. godine.

Odluka o proglašenju neovisnosti odgođena je na tri mjeseca na zahtjev Europske zajednice kako bi se nastala kriza pokušala riješiti mirnim putem. No, uslijedila je otvorena agresija JNA i pobunjenih Srba na Hrvatsku. Tako su istoga dana kada je istekao moratorij zrakoplovi JNA bombardirali povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Upravo je zbog tog napada povijesna sjednica 8. listopada 1991. godine zbog sigurnosti održana u Zgradi INA-e u zagrebačkoj Šubićevoj ulici.

Hrvatsku su 15. siječnja 1992. godine priznale sve tadašnje članice Europske zajednice te niz drugih zemalja. Time je završena diplomatska bitka, ali ona teritorijalna za cjelovitošću Hrvatske okončana je tek mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja 1998. godine.

Kako je izgledao govor mladog Šeksa, možete pogledati u videu.

Dan neovisnosti: 8. listopada nije važan samo zbog raskida svih veza sa SFRJ
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap