Dan jednakih mirovina: Muškim umirovljenicima već isplaćene mirovine koliko će žene dobiti za cijelu godinu

Josip Mihaljević
30. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

U Austriji su jučer obilježili Equal Pension Day – Dan jednakih mirovina. Simbolično je to praćenje razlika između mirovina koje primaju muškarci i mirovina koje primaju žene. Austrijski penzioneri su jučer točno onoliko mirovine koliko će žene dobiti do kraja tekuće godine.

austrija umirovljenici

Foto: Christian Jobst_PID

Ovogodišnji dan jednakih mirovina u Austriji obilježio se

Borba za jednakost: Muškarci imaju 400 kuna veću prosječnu mirovinu od žena

jučer, 29. srpnja. Bečki statistički ured MA 23 od 2015. godine prati razinu mirovina i od tada bilježe samo pozitivne pomake. U odnosu na prošlu godinu, na razini čitave Austrije dan jednakih mirovina pomaknut je samo za jedan dan.

Najveće pak smanjenje u promatranom periodu bilježi Beč i to za punih devet dana, dok je od 2015. do 2019. godine čitava Austrija zabilježila tri dana pomaka.

U Beču je razlika između mirovina žena i muškaraca najmanja, a dan jednakih mirovina obilježit će 30. kolovoza. Slijede ga Gradišće i Donja Austrija.

S druge strane, najveća razlika u mirovinama između muškaraca i ena vidljiva je u pokrajini Voralberg, a tamo su dan jednakih mirovina obilježili 6. srpnja ove godine.

Razlog tomu je najčešće manji broj godina staža. Žene u Asutriji zbog godina provedenih na neplaćenom rodiljnom i roditeljskom dopustu i zaposlenja na pola radnog vremena u prosjeku imaju 10 godina manje staža od muškaraca. Manjim mirovinama pridonosi i još uvijek velika razliak u primanjima žena u muškaraca. Muškarci zarađuju čak 22,2 posto više nego žene, što je znatno više od europskog prosjeka koji iznosi 16,7 posto.

Dan jednakih mirovina: Muškim umirovljenicima već isplaćene mirovine koliko će žene dobiti za cijelu godinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap