Razlika tisuću kuna: Pogledajte kolike su mirovine po gradovima i županijama

Jasmina Grgurić
11. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Koliko umirovljenici “zarađuju” ovisi i o mjestu stanovanja. Prosječna mirovina za cijelu Hrvatsku iznosi 2.434 kune. Većina starijih građana ostvaruje manje od toga iznosa. No, kada se gleda po gradovima i županijama, prosjek također varira više od tisuću kuna!

Foto: Pexels

Kada se podaci o prosječnim mirovinama gledaju prema 18 gradova u kojima su smještene područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, onda najviše razloga za veselje imaju riječki umirovljenici. Naime, njihova mirovina najveća je u Hrvatskoj te u prosjeku iznosi 2.773 kuna za više od 90 tisuća starijih građana. U stopu ih s gotovo jednakim iznosom prate oni u Puli, njih oko 57 tisuća.

Iznad državnog prosjeka mirovine su i u Zagrebu, gdje 370 tisuća umirovljenika ostvaruje u prosjeku 2.585 kuna. Po visini mirovine na četvrtom mjestu je Split u kojem više od sto tisuća umirovljenika prima 2.507 kuna mirovine, a tek nešto iznad prosjeka je i Dubrovnik sa 32 tisuće umirovljenika.

Najniža mirovina u Požegi, iznosi samo 2.014 kuna

Najniža mirovina je u Požegi te ona tako iznosi samo 2.014 kuna, zatim Gospiću 2.058 kuna te Bjelovaru 2.061 kuna. Oko 2.100 kuna kreću se i u Osijeku, Slavonskom Brodu, Koprivnici i Sisku.  Manje od prosjeka su i u svim ostalim većim gradovima, najčešće oko 2.200 kuna.

Kada je riječ o umirovljenim braniteljima, njih je najviše u Zagrebu, oko 15 tisuća te više od 10 tisuća u Splitu, od ukupno njih 71 tisuće. Braniteljske mirovine najveće su u Zagrebu, Puli, Varaždinu i Vukovaru, gdje prelaze 6.000 kuna.

Najbolje umirovljenicima u Primorsko-goranskoj

Prema županijama, mirovine su najveće u Primorsko-goranskoj županiji gdje iznose gotovo 3.000 kuna u prosjeku. U Istarskoj su veće od 2.800 kuna, u Dubrovačko-neretvanskoj oko 2.700 kuna, Splitsko-dalmatinskoj oko 2.600 kuna, dok su ipak najveće u gradu Zagrebu sa 3.230 kuna u prosjeku.

Najlošije, prema podacima HZMO-a, umirovljenici žive u Međimurskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj županiji gdje se mirovine u prosjeku kreću oko 2.100 kuna.

Razlika tisuću kuna: Pogledajte kolike su mirovine po gradovima i županijama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap