Majke su za popravljanje demografske slike u Hrvatskoj ‘nagrađene’ manjim mirovinama

Jasmina Grgurić
29. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Hoće li država učiniti nešto kako majke, u odnosu na žene koje to nisu, ne bi imale manju mirovinu zbog vremena koje su provele na rodiljnom dopustu? Odgovor na to pitanje stiže iz Ministarstva za demografiju da će “pristupiti odgovarajućim izmjenama u skladu s financijskim mogućnostima”.

Majke zbog rodiljnog dopusta imaju nižu mirovinu Foto: Pixabay

S jedne strane, Hrvatska se bavi popravljanjem demografske slike, na način da je, između ostaloga, lani povećana rodiljna naknada sa 2.660 na 3.990 kuna za drugih šest mjeseci porodiljnog. S druga pak strane, majke su kažnjene nižim mirovinama, s obzirom da u izračun ulaze i godine provedene na dopustu s naknadom nižom od plaće.

Što više djece, mirovina manja

“Nakon provedenih analiza i iznalaženja najpovoljnijeg rješenja, pristupit će se odgovarajućim izmjenama u skladu s financijskim mogućnostima. U suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskog sustava razmotrit će se mogućnosti osiguranja odgovarajućih doprinosa za mirovinsko osiguranje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta” – odgovorili su za Novi list iz Ministarstva demografije.

Iako je odgovor nadležnog ministarstva poprilično općenit, za zaključiti je da će se nešto ipak primijeniti nabolje.

Žena koja, primjerice, ima plaću od šest tisuća kuna, ali je 2005. godine rodila prvo, dvije godine kasnije i drugo dijete te na rodiljnom dopustu provela ukupno dvije godine, u prvih je šest mjeseci svog rodiljnog dopusta primala tada maksimalno dozvoljenih 4.257, a u drugom dijelu 2.500 kuna, što znači da će imati manju mirovinu od žene s istom plaćom koja nema djece. Situacija je još i gora za majke blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta koje koriste pravo na rodiljni dopust do treće godine djetetova života, a koje su nakon isteka prve godine nekad primale 1.663 kune, dok je sad riječ o 2.328 kuna, piše Novi list.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorava da je prošle godine zaprimila pritužbu majke šestero djece zbog diskriminacije u mirovinskom sustavu jer će, unatoč višoj stručnoj spremi te stažu od 39 i pol godina, imati mirovinu, zbog majčinstva, od 2.400 kuna.

Posljedica novog izračuna mirovina

Posljedica je to promjene u izračunu mirovina koja se dogodila krajem 2008. godine, do kada se uzimao prosjek deset najpovoljnijih godina staža pa godine provedene na porodiljnom nisu ulazile u izračun. On pak na temelju cijelog radnog vijeka u nepovoljan položaj stavlja žene koje su rodile te jedno vrijeme provele kod kuće.

Također, prema podacima Eurostata mirovina žena u Europi u prosjeku je manja za 40 posto od mirovina muškaraca. Posljedica je to i razlike u plaći, koja je na razini EU 2014. godine muškarcima bila 16,3 posto veća.  Hrvatska pak bilježi još veću razliku u plaćama žena i muškaraca te ona iznosi 20,4 posto.

Razlika u mirovinama neprestano otvara pitanje uvođenja bodovanja zbog skrbi za članove obitelji onima koji su iz toga razloga prisiljeni određeno vrijeme provoditi kod kuće. Hoće li se majkama nadoplatiti razlika u doprinosima za mirovinsko osiguranje između naknada i plaća za vrijeme provedeno na porodiljnom, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava nisu jasno odgovorili.

Majke su za popravljanje demografske slike u Hrvatskoj ‘nagrađene’ manjim mirovinama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap