Crveni križ Velika Gorica poziva starije osobe da se prijave na projekt ‘Zaželi’

Ana Kanazir
17. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Gradsko Društvo Crvenog Križa Velika Gorica je na svojim stranicama objavilo poziv za prijavu na projekt ‘Zaželi’ za osobe starije od 65 godina, kao i za osobe s invaliditetom. Ipak, kako bi dobili pomoć u kući, ove osobe moraju zadovoljiti pojedine uvjete. Cilj ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’ je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupine s pomoću dugotrajne skrbi.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe

Pomoć starijima | Pixabay

Zaželi‘ je projekt kojim se pomaže starijim osobama kojima je potrebna pomoć u kući, ali i određena briga. Kako bi starije osobe i osobe s invaliditetom u Velikoj Gorici mogle ostvariti ovu pomoć, mogu se prijaviti na javni poziv.

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe
Poziv Zaželi obustavio prijave: U samo dva dana dosegnuta su predviđena sredstva, a evo što će biti dalje

Treba zadovoljiti određene uvjete

Projekt ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’ je projekt kojim se zapošljavaju teško zaposlive starije osobe koje onda pružaju razne oblike pomoći starijima osobama kojima je pomoć potreba. Kao što smo pisali ovdje, u listopadu je projekt bio obustavljen na neko vrijeme i to zbog velikog interesa, a sada su u pojedinim gradovima ponovno krenule prijave.

Osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom se mogu prijaviti na javni poziv za projekt ‘Zaželi’. Ipak, potrebno je zadovoljiti pojedine uvjete. Tako stariji od 65 godina trebaju živjeti sami, u dvočlanom ili višečlanom kućanstvu u kojem su svi članovi kućanstva pripadnici ciljanih skupina. Jednako tako, mjesečni prihodi za samačka kućanstva ne smiju prelaziti iznos od 974,63 eura, za dvočlana kućanstva ne smiju prelaziti 1.624,38 eura i za više članova ne smiju prelaziti 2.436,57 eura.

Uz prijavu treba priložiti dokumente i obrazac

Uz ove iznose, osobe starije od 65 godina ne smiju istovremeno koristiti uslugu pomoć u kući, uslugu boravka, organiziranog stanovanja, smještaja i osobne asistencije. Osobe starije od 18 godina s invaliditetom trećeg ili četvrtog stupnja težine invaliditeta koje žive u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu, svi članovi kućanstva trebaju biti pripadnici ciljnih skupina i istovremeno ne smiju koristiti usluge pomoći u kući, boravka, organiziranog stanovanja, smještaja, osobne asistencije koju pruža osobni asistent i čiji roditelj ili drugi član obitelji nema priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja za potrebu skrbi.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti osobno u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica ili mailom na [email protected]. Prijave se primaju do 9. veljače do 15 sati.  Uz prijavu treba dostaviti i presliku osobne iskaznice, potvrdu porezne uprave o dohotku, izjavu o broju članova kućanstva, potvrdu Hrvatskog zavoda za socijalni rad da osoba ne koristi neke od gore navedenih usluga, a treba popuniti i obrazac.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap