Crna Gora dobila novo udruženje penzionera: Slogan im je ‘za život dostojan Čovjeka’, a evo što nude

Milan Dalmacija
19. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Crna Gora je dobila novo udruženje umirovljenika. Umirovljeni uglednici osnovali su Udruženje penzionera Crne Gore – za život dostojan Čovjeka. Odmah su naveli svoje ciljeve, od kojih je među najvažnijima preispitivanje zakonske regulative mirovinskog sustava i predlaganje mirovinske reforme.

umirovljenici razgovaraju

umirovljenici razgovaraju | foto: anaterate, pixabay

Protekle subote Crna Gora je dobila novo udruženje umirovljenika. Grupa umirovljenih sveučilišnih profesora, poznatih ličnosti i stručnjaka iz raznih područja odlučila je formirati “Udruženje penzionera Crne Gore – za život dostojan Čovjeka”. Na osnivačkoj skupštini je za predsjednika izabran Dragoljub Janković, za predsjednika upravnog odbora biran je Anđelko Lojpur, a tajnik je postao Vladimir Bošković, pišu Vijesti.

Tečaj €/kn: 7,53450

Iz Udruženja navode kako će njihova glavna djelatnost biti sustavno poboljšanje socioekonomskog položaja svih umirovljenika. Posebno ističu da svojim članovima neće naplaćivati članarinu, odnosno,”bolje reći otimati ni cent, a ne euro, i to bez znanja umirovljenika”.

Suočeni s velikim problemima

umirovljenici razgovaraju
Veliko povećanje najnižih mirovina u Crnoj Gori: Od danas su više za 36 posto, a stižu i zaostaci

U svom su priopćenju naveli da oko 130.000 umirovljenika u Crnoj Gori čini sve veći udio u ukupnoj populaciji, a da je stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti značajno veća od europskog prosjeka s tendencijom porasta.

– Ujedno, mirovinski sustav Crne Gore je u kontinuitetu suočen s dvojakim izazovom, a to je očuvanje financijske održivosti i osiguranje primjerenih mirovina. Pri tome, ključna je zadaća mirovinskog sustava zaštititi starije osobe od siromaštva i omogućiti im pristojan životni standard i ekonomsku neovisnost u starosti. Sve skupa spomenuto je sažeto u našem sloganu “život dostojan Čovjeka”, za što je potrebno postići i trajno sačuvati financijsku održivost mirovinskog sustava, navode iz Udruženja penzionera.

‘Nećemo vam oteti ni jedan cent’

Navode kako umirovljenički problemi sežu još iz vremena ekonomske krize 2008. godine, a nastavljeni su tijekom koronakrize, a zatim i rata u Ukrajini. Stoga  je jedan od ciljeva usmjeren na analizu zakonskih propisa koji se tiču funkcioniranja tamošnjeg mirovinskog sustava te predlaganja reforme i vođenja računa o njenoj dosljednoj implementaciji. Ističu da njihovi članovi ne trebaju plaćati članarinu, već samo prihvatiti odredbe njihova Statuta.

– Mi vam nećemo, kao što je to do sada nerijetko prakticirano, uzimati, bolje reći, otimati ni jedan cent, a kamoli euro i to bez vašeg znanja. Ujedno, strane su nam sve političke igrarije koje, kako se do sada pokazalo, izazivaju međusobne i nepotrebne razmirice i podjele među umirovljenicima, a koje vode našem daljnjem osiromašenju. Također, biznis neće biti naša preokupacija; za razliku od toga mi ćemo se zalagati da zajedno sa zakonodavcem i poslodavcima nađemo model da svoj stan zaradite tijekom radnog staža i da vam Fond PIO odlaskom u mirovinu u starijoj dobi osigura primjeren iznos penzije i Čovjeku dostojan život, zaključuju.

Sudeći po stvaranju nove umirovljeničke struje, čini se da su umirovljenici u Crnoj Gori razjedinjeni. Naime, uz Savez udruženja penzionera Crne Gore, kao najveću organizaciju, 1. srpnja ove godine osnovan je i Pokret penzionera Crne Gore, pisao je tada Dan.

Crna Gora dobila novo udruženje penzionera: Slogan im je ‘za život dostojan Čovjeka’, a evo što nude
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap