Čitateljica nam je poslala video sadnje povrća, a jeste li se vi već bacili na ovaj posao?

Ana Kanazir
18. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Dok neki misle da je još prerano za sadnju sadnica povrća, drugi su se već bacili na posao. Čitateljica Dijana nam je tako poslala video u kojem sadi sadnice paprike, zelja i luka, a ovo je dokaz da nikada nije prerano za pripremu. Naravno, s obzirom na vrlo promjenjive vremenske uvjete sjemenke je stavila u zemlju u stiropor i tegle koje se nalaze u kući, a kasnije će se presaditi van. Ovo je odličan način za uštedjeti koji euro, ali i za uživati u svojoj hrani.

ruke koje sade povrće i natpis pored

Sadnja povrća | Foto: privatna arhiva/montaža

Iako neki misle da je još rano, drugi su već posadili određeno sjeme povrća u posude. Jedna od njih je i naša čitateljica Dijana koja nam je poslala kako izgleda sadnja povrća iz sjemenki. Ovako će jesti plodove svojih ruku za koje je sigurna da nisu špricani pesticidima.

Mali vodič o uzgoju rajčice: Od male mlade biljke do velikog i sočnog ploda

Uzgojiti biljke, odnosno povrće iz sjemenki nije uvijek jednostavan i brz zadatak. Potrebna je dobra priprema, ali i praćenje napretka iz dana u dan. Isto tako, povrće nekada neće uspjeti, a nekada ćete imati pravo bogatstvo. Najvažnije je sjemenke staviti u zemlju u posudu koja se nalazi unutra, na toplome kako bi što brže sadnice proklijale. Kasnije narastu u pravu biljku pa se govori o flancima, a onda je i vrijeme da se presele u veću posudu, odnosno teglu ili u zemlju u vrtu.

Ipak, kod sadnje sadnica je najvažnije obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prije svega, dobro se pripremite i kupite sadnice povrća koje želite. Kupite ili pronađite kod kuće tegle ili poseban stiropor s rupama za presadnice. Nabavite i dobru zemlju, a onda može krenuti cijeli postupak sadnje.

Tako prvo stavite zemlju u stiropor ili u teglu, potom je poprskajte vodom (crna zemlja je obično već vlažna pa je ne treba puno prskati). Nakon toga, napravite prstom malu rupu u koju stavljate otprilike dvije do tri sjemenke. Dodajte još zemlje i položite sadnice na južnu stranu doma. Ako nemate dovoljno svjetlosti, trebat će vam umjetno svijetlo, odnosno lampe. Idealna temperatura je oko 20 stupnjeva, a treba im i dosta vlage. Ne zaboravite ih svaki dan prskati vodom, ali pazite da ovo radite samo ako je zemlja suha.

Dijana je na ovaj način već sada posadila sadnice paprika, zelja koje zapravo voli zimu, ali i sadnice luka. Kako je sve radila, možete pogledati u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap