Cijepljena svaka treća osoba u Hrvatskoj, većina tek s prvom dozom

Jasmina Grgurić Zanze
20. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska danas ima svakog trećeg građanina koji je primio barem prvu dozu cjepiva. Tek manji dio primio je obje doze, a najveća procijepljenost je u Zagrebu. Građana s primljene obje doze najviše je u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

cijepljenje

Foto: Unsplash

S jučerašnjim je danom utrošeno 43.890 doza cjepiva, čime je ukupni broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Time je 27 posto ukupnog stanovništva, odnosno 33 posto odraslog stanovništva cijepljeno najmanje jednom dozom.

Sukladno navedenim podacima s platforme eCijepih, danas je u Hrvatskoj cijepljena svaka treća osoba, što predstavlja napredak u odnosu na početak svibnja, kada je s prvim danom u svibnju cijepljen svaki peti građanin Hrvatske, izvijestili su danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Ovo su ohrabrujući podaci koji nam daju razloga za optimizam u ispunjavanju cilja da do kraja lipnja cijepimo više od polovine punoljetnih građana Hrvatske. Cijepljenje ide prema planu, epidemiološka situacija je bolja nego prethodnih tjedana i to su sigurno dobre vijesti, pogotovo u kontekstu predstojeće turističke sezone“ –  kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (31,0% ukupnog stanovništva, odnosno 37,6% odraslog stanovništva), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (12,0% ukupnog, odnosno 14,4% odraslog stanovništva).

cijepljenje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap