Korizma: Četiri stvari koje možda niste znali, a tiču se i starijih od 60

Jasmina Grgurić Zanze
22. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Pepelnicom ili Čistom srijedom katolici započinju još jednu korizmu. Dan je to pokore, razmišljanja, nemrsa i posta koji nas uvodi u razdoblje do Uskrsa. Vrijeme je to dragovoljnog odricanja za vjernike u znak ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću, kojih se spominjemo prikazima križnoga puta, najčešće uoči mise korizmenim utorkom i petkom. Korizma svaki puta nastupa u drugo vrijeme, a njome kreće i odbrojavanje do velikog blagdana.

Mnogi vjernici sutra će postiti samo o kruhu i vodi, iako ne moraju Foto: Pixabay

Na blagdan Pepelnice, koji obilježavamo, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: ‘Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti’ ili ‘Obrati se i vjeruj Evanđelju!’ Osim Pepelnice, danas počinje i korizma. 

Vrijeme odricanja

Međutim, tema odricanja i posta uvijek je nekako više privlačila pažnju vjernika nego neka duhovna pitanja. Ipak, odricanje u kršćanskom smislu predstavlja radosnu žrtvu, onu koja je dobrovoljna, ne rastužuje čovjeka već ga priprema za razna duhovna dobra.

Bez djela milosrđa, koja se za razliku od odricanja iskazuju na dobrobit drugih, a ne sebe samih, nema ni pravoga korizmena posta. Isto tako, post ne uključuje samo ustezanje od hrane i materijalnih užitaka. Postiti se može od ogovaranja, neljubaznosti, laži, sebičnosti, nepraštanja, škrtosti…

Kako je danas Pepelnica, za umirovljenike smo pripremili četiri zanimljivosti o Pepelnici, korizmi i postu.

Pričali smo s umirovljenicima o korizmi: Ma kakvo odricanje? Odričemo se stalno!

1. Post i nemrs. Kada je jedno, a kada drugo?

Za katolike su propisana samo dva posta u godini, na Pepelnicu i Veliki petak. Post znači da trebamo uzeti samo jedan puni obrok, do sitosti i dva manja. Na ta dva dana posta ujedno je i nemrs, što znači da se ne jede meso.

Dakle, post i nemrs zajedno samo su dvaput godišnje, Čiste srijede i Velikog petka. Nemrs, ustezanje od mesa, za katolike je svakog petka, kada sve ostalo mogu jesti u redovnim obrocima.

2. Post nije obavezan za sve katolike

Za umirovljenike je dobro znati da oni ne moraju postiti. Post koji je obvezan na Pepelnicu i Veliki petak obvezuje katolike od 18. do 60. godine života. Također, izuzetak su bolesnici, radnici teških poslova i trudnice.

No, postiti mogu i oni ako žele te se odricati na neke druge načine; izbjegavanjem zabava, televizije i slično. Isto vrijedi i za one koji poste hranom.

3. Korizma zapravo ne traje 40 dana

Sigurno ste primijetili da od Pepelnice pa do Uskrsa, kojeg ove godine slavimo 9. travnja nije točno 40 dana. Razlog tomu je taj što se nedjelje ne ubrajaju u korizmeno razdoblje. Nedjelja kao Dan Gospodnji uvijek je svečani čin slavljenja uskrsnuća, mali Uskrs.

Dakle, posta i pokore nema nedjeljom. Vjernik se tako može odricati i postiti cijelu korizmu, ali nedjeljom na to nije obvezan, kao ni na blagdane u korizmi kao što je onaj Sv. Josipa ili Blagovijesti.

4. Što s nemrsom u korizmi i tko se mora odricati mesa?

Nemrs, koji je inače propisan za sve petke, znači odricanje od mesa toplokrvnih životinja. Obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina, za razliku od posta, kako smo gore već naveli, koji vrijedi od 18. do 60. godine.

Točnije, nemrs obvezuje i starije osobe. Uzimati se, dakle, mogu svi obroci, ali da oni ne budu meso. No, postoji jedan izuzetak. Ako su vjernici u takvim okolnostima da ne mogu izbjeći ili moraju jesti meso, tada bi bilo dobro da se odreknu nečega što inače svakodnevno čine ili da učine neko dobro djelo. Također, petak kao dan nemrsa posebno je značajan u vrijeme korizme kao dan Kristove muke i smrti.

U ovom tekstu možete vidjeti što su nam umirovljenici prije četiri godine rekli o korizmi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap