Četiri starije osobe u Osijeku preminule, ulazimo u kritične tjedne borbe s epidemijom

Jasmina Grgurić Zanze
4. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Tužne vijesti stižu danas iz Stožera za civilnu zaštitu. Četiri osobe preminule su u posljednja 24 sata u osječkoj bolnici, sve četiri su iz Osječko-baranjske županije u dobi od 92, 85, 78 i 71 godine, od kojih je samo dvoje bilo na respiratoru, a bolovali su od težih kroničnih stanja. Današnja poruka je da ulazimo u tri kritična tjedna borbe s epidemijom koronavirusa, zbog čega je jako važno da se suzdržimo od izlazaka van, unatoč ljepšem i toplijem vremenu.

Ministar zdravstva Vili Beroš (Snimak zaslona/Youtube)

“Imamo 47 novih osoba pozitivnih na COVID-19 u posljednja 24 sata, što je sada ukupno u Hrvatskoj 1.126, pri čemu su napravljena 583 nova testiranja, ukupno 9.833 testa. Nažalost, imamo četiri nove preminule osobe u KBC Osijek, u dobi 92, 85, 78 i 71 godinu, bili su kronični bolesnici i preminulih je sada 12 ukupno. Epidemiološko stanje bit će ključno u naredna tri tjedna i zato je iznimno važno da surađujemo. Poštujmo mjere koje su tu s razlogom i zajedno ćemo pobijediti ovu ugrozu” – poručio je danas ozbiljnim tonom ministar zdravstva Vili Beroš.

Na respiratorima ima i mlađih osoba

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je na zlonamjerne poruke koje građanima pristižu s namjerom prevaranata da ukradu identitet i pristupe njihovom internet bankarstvu. Prevaranti se građanima u e-mailu predstavljaju kao Služba za sigurnost koja ih upozorava da su im zbog pokušaja prijevare morali blokirati rad s karticama te da slijede poveznicu i prijave se na e-bankarstvo i potvrde svoj identitet. Takve poveznice i poruke treba brisati, upozorio je ministar.

bozinovic
Božinović: "Dok ne pronađemo lijek, bojim se da ćemo balansirati između mjera restrikcija i popuštanja"

Sustav e-propusnica funkcionira dobro, izdano ih je ukupno 382.191, najviše od strane poslodavaca, a odbijeno ih je 9.625. Kada je riječ o građanima u samoizolaciji, dosad su pristigle 3.802 dojave kršenja propisanih mjera, od čega su 1.083 potvrđena slučaja njihova nepoštivanja. Dakle, dio građana i dalje na ovaj način ugrožava što vlastite, a što tuđe živote.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kaže da se manji broj zaraženih osoba, onih sa vrlo blagim simptomima bolesti, liječi kod kuće, najviše njih u Zagrebu.

Da na respiratorima u bolnicama diljem Hrvatske ima i mlađih osoba, od kojih je najmlađa 1974. godište, potvrdila je danas Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Četiri su osobe u zagrebačkoj Klinici ukupno mlađe do srednje dobi, ali s pretilošću i komorbidilitetima, zbog čega je jako važno da se osobe s rizičnim faktorima čuvaju, bez obzira na životnu dob.

Stižu inozemni avioni, autobus i katamaran

Danas navečer u Hrvatsku stižu i tri inozemna leta, autobus i katamaran. Riječ je o povratnom letu Zagreb-Rim sa 28 hrvatskih i pet slovenskih državljana, letu Lisabon-Madrid-Zagreb sa 43 osobe te povratnom letu Zagreb- Stockholm sa 31 domaćim putnikom. Sutra navečer stiže i autobus na Breganu sa 118 hrvatskih državljana te katamaran iz Ankone u Zadar sa 20 hrvatskih državljana i 14 državljana Crne Gore.

“Postupit ćemo kao kada su se ljudi s automobilima vraćali iz Tirola sa skijanja. U svim lukama bit će epidemiolozi, policija i sanitarni inspektori koji će utvrđivati simptome putnika, njihove kontakte s eventualno zaraženim osobama te boravak u područjima s viskom incidencijom zaraze te će svi ići u samoizolaciju. Oni koji će pokazivati simptome bit će testirani i otpremljeni u bolnicu”  rekao je Capak.

Da nema zaraze u hrvatskim domovima umirovljenika potvrdio je također Capak, što možemo zahvaliti ranom uvođenju mjera u domove te njihovom pridržavanju svih propisa. Capak je ponovio kako su naredni tjedni kritični i kako je važno da ostanemo doma, unatoč ljepšem i toplijem vremenu. Kretanje je bitno za zdravlje, dodao je, ali prijeti nam infektivna bolest pa aktivnosti možemo i moramo odgoditi.

“Čujem se svaki dan s Vakulom, poslao mi je poruku: ‘Zaboravimo na avanture, čuvajmo se za zdravije ure” – rekao je Capak.

Apel “Ostanite doma” još je jednom ponovio Božinović.

“Imamo epidemiološku situaciju pod kontrolom samo zato što se velika većina građana pridržava uputa. Nemojte dopustiti da ona izmakne kontroli. Ulazimo u kritične tjedne” – apelirao je predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Copy link
Powered by Social Snap