Božinović: “Dok ne pronađemo lijek, bojim se da ćemo balansirati između mjera restrikcija i popuštanja”

Josip Mihaljević
3. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Početkom tjedna ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako bi stroge mjere zaštite nalik karanteni mogle potrajati sve do lipnja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je kazao da ćemo sve do pronalaska lijeka ili cjepiva balansirati između mjera restrikcija i popuštanja, a stručnjaci govore da bi to sve moglo potrajati oko 18 mjeseci.

bozinovic

Foto: Youtube screenshot

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u jučerašnjem Dnevniku N1 televizije pri čemu je komentirao mjere Stožera civilne zaštite. Kazao je kako su one dale određene rezultate i da se nalazimo u situaciji koja je bila nezamisliva prije samo mjesec dana.

“Držimo se, hrvamo se s tom nevidljivom beštijom. Mjere koje smo poduzeli daju određene rezultate. Cijeli sukus rasprava je da sve ovisi koliko će se građani pridržavati uputa. Ono što mene zadovoljava – velika većina građana ponaša se u skladu s uputama, ostali su predmet naših kontrola, postupanja”, kazao je Božinović.

Dodao je kako su tjedni pred nama ključni temeljem iskustva drugih zemalja, a najvažniji cilj je zadržati ili smanjiti krivulju rasta novozaraženih.

“Borimo se s virusom koji je nepoznat i onima kojima je to profesija, nema dovoljno odgovora kako se ponaša – znaju da se brzo širi i način na koji se širi. Očito se širi brže od svojih prethodnika. Dokad ne pronađemo lijek ili cjepivo, bojim se da ćemo morati balansirati između mjera restrikcija i popuštanja. Na dnevnoj bazi ćemo morati razmišljati što popustiti, ekonomija mora opstati, vidimo što se događa u SAD-u. Svi smo u ovom trenutku u problemu”, kazao je Božinović.

Balans između restrikcija i popuštanja – koliko dugo?

Iako se na pronalasku cjepiva protiv Covid-19 radi intenzivnije nego na bilo kojem drugom cjepivu u povijesti, većina stručnjaka smatra da cjepivo neće biti spremno još barem 18 mjeseci! Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ranije je ovoga tjedna iznio mogućnost da će Hrvatska u ovakvom tipu karantene biti još dva mjeseca, a tek nakon toga bi slijedilo popuštanje s mjerama. Naravno, ako se virus ponovno počne širiti, te mjere bi se ponovno zaoštrile.

S druge strane, ne postoji ni konkretan lijek protiv Covida-19. Oboljelima se daju lijekovi koji ublažuju simptome, najčešće se radi o lijekovima protiv gripe i drugim lijekovima protiv žešćih respiratornih bolesti. Oni samo olakšavaju simptome bolesti poput povišene temperature, kašlja i problema s disanjem, ali ne liječe samu bolest.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap