Četiri lažne bankarice okrale zagrebačke umirovljenike za 2,4 milijuna kuna!

Jasmina Grgurić
8. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Četiri svirepe kriminalke iz Pitomače optužene su za čak 18 prevara na štetu starijih građana Zagreba, a koje su okrali za 2,42 milijuna kuna. Alisa, Goranka, Svetlana i njezina sestra Tatjana, sve bez posla i ranije osuđivane, pretvorile su varanje umirovljenika u dobro uhodani kriminalni biznis. Predstavljale bi im se kao bankarice, imajući uvid u njihove privatne podatke, a sve s jednim ciljem, kako bi im ispraznile račune. Stariji bi nasjedali na priču o zamjeni starih novčanica pa im predavali sav svoj novac.

Foto: Mirovina.hr

Za čak 18 prijevara na štetu zagrebačkih umirovljenika optužena je četveročlana banda svirepih kriminalki iz Pitomače. Riječ je o Alisi M. (39), Goranki Š. (31), Svetlani Š. (45) i njezinoj sestri Tatjani R. (37). Starijim su se građanima predstavljale kao bankarice, uvjeravajući ih da stare novčanice moraju zamijeniti za nove. Lakovjerne žrtve praznile bi račune, raskidale štednje te im predavale sav svoj novac u nepovrat. Žene koje nemaju zanimanje na taj su način ugrabile 2,42 milijuna kuna, i to u samo nekoliko mjeseci početkom 2018. godine.

Umirovljenica im predala 80.000 kuna ušteđevine

Općinski kazneni sud u Zagrebu ih prema optužnici državnog odvjetništva tereti da su za svaki obavljeni “posao” nabavljale novi telefon, što ih je na kraju u kriminalističkom postupku i odalo. Tako su 1. veljače 2018. u City Centru East kupile bon za nadoplatu mobilnog računa. Potom su u više navrata između 12,57 i 14,25 sati nazivale Katicu B. na njezin fiksni telefon i neistinito se predstavljale kao djelatnice „Zagrebačke banke“.

Splitska policija spriječila prevarante da stariju ženu okradu za 350.000 kuna!

Uvjerile su ženu da je u tijeku zamjena novčanica, navodeći da zastarjele novčanice nemaju valjani vodeni žig. Katica B. je povjerovala u navode te prema uputama 22.000 kuna i 4.000 eura koje je posjedovala u stanu spremila u kuvertu, dok je telefonsku slušalicu fiksnog telefona odložila bez prekidanja razgovora, tako da je linija ostala otvorena. Uputila se do Kordunske 2 gdje joj se ispred zgrade obratila jedna od optuženica i od nje preuzela novac. Kad se oštećena vratila u stan i podigla odloženu slušalicu, preko telefona su joj rekle da su zaprimile novac i da će sljedeći dan dobiti zamijenjeni novac, pišu 24 sata.

Potom je Svetlana Š.  5. veljače 2018., s mobitela pribavljenog za prijevaru, u više navrata između 12,39 i 13,25 sati pozivala Anu P. na njezin fiksni telefon. Predstavila se imenima Marina Kovač i gđa. Miletić iz Zagrebačke banke te u razgovoru uvjerila Anu P. kako je u tijeku zamjena starih novčanica novima. Žena je u to povjerovala i pristala da službenica banke dođe na njezinu adresu stanovanja nakon čega je Svetlana Š., navodi se u optužnici podignutoj na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, došla do adrese oštećene i od nje preuzela dvije kuverte s 2.000 eura i 4.000 eura te crni novčanik sa 35.000 kuna te se protupravno okoristila za 80.000 kuna.

Znale su da joj je umrla kći i koliko novca ima na računu

Lažne bankarice Jelicu H. uvjerile su da podigne štednju koju ima u banci pa kada je oštećena u poslovnicama „Zagrebačke banke“ na Trgu bana Josipa Jelačića podigla iznos od 22.060 kuna i 3.090 eura, a u poslovnici iste banke u Savskoj iznos od 30.000 eura i 76.000 kuna novac je predala jednoj od navedenih. Na taj  način okoristile su se za 350.000 kuna.

Da nisu prezale ni pred mrtvima, pokazuje slučaj prevare Ane Š.. Jedna od prevarantica i njoj se telefonski predstavila kao djelatnica „Zagrebačke banke“ navodeći da imaju saznanja da joj je kćer preminula te da na računu u banci ima iznos od 40.300 eura, što je i bilo točno. U toj obiteljskoj tragediji uspjele su je uvjeriti da s računa u banci treba podići novac radi zamjene novčanica, što je nesretna žena i učinila u nekoliko poslovnica. Rekli su joj da pred zgradom čeka djelatnicu banke. Žena im je tako predala dvije kuverte s više od 300 tisuća kuna!

Nažalost, slično su prošle i ostale žrtve, a prevaranticama je tek sada, čini se, došao kraj.

Četiri lažne bankarice okrale zagrebačke umirovljenike za 2,4 milijuna kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap