Centri za starije gradit će se diljem Hrvatske, otkrivamo do sada poznate lokacije

Ana Kanazir
17. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Izgradnju 18 centara za osobe starije životne dobi i to diljem Hrvatske je nedavno najavio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. Poznato je i kako će se na ovaj način povećati smještajni kapaciteti i to za 1.795 kreveta. Iako iz Ministarstva nismo dobili odgovor gdje će se točno nalaziti ovi centri, jer još nisu ispunjeni formalni uvjeti za odnošenje Odluke o financiranju, sami smo istražili lokacije gradnje.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu

Pomoć starijima | foto: Pexels, Matthias Zomer

Centri za starije osobe će se graditi u gradovima, općinama i manjim mjestima, a cilj im je osigurati smještaj za starije osobe, ali i ponuditi im brojne usluge poput dnevnog boravka ili njege. Za ove projekte Vlada je osigurala ukupno 54 milijuna eura, a mi otkrivamo gdje će se točno nalaziti.

Službene lokacije još nisu poznate

Izgradnju centara za starije osobe diljem Hrvatske najavio je ministar Marin Piletić 18. kolovoza. Glavni cilj je povećati smještajne kapacitete i to za 1.795 kreveta, ali i ponuditi starijima razne usluge.

piletic
Nevjerojatno, ali istinito: Ministar najavio gradnju 18 centara za starije osobe, a spomenuo je i nove domove

– Financiranjem 18 novih centara jačamo smještajne kapacitete za 1.795 novih kreveta, ali isto tako povećavamo broj korisnika izvaninstitucionalnih usluga, poput usluge boravka, poludnevnog boravke, prehrane, pomoć u kući za nešto više od 4.500 korisnika, rekao je tada ministar Piletić.

Ipak, nas je zanimalo gdje će se sve graditi ovi centri pa smo upit poslali resornom ministarstvu, a oni su nam rekli da nam ne mogu dati tražene informacije jer još nije završio postupak dodjele bespovratnih sredstava, odnosno još nisu ispunjeni formalni uvjeti za donošenje Odluke o financiranju. Njihov cijeli odgovor prenosimo u cijelosti:

– Sukladno odredbama Otvorenog poziva na dodjelu bespovratnih sredstava – Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge) definirano je kako postupak dodjele završava donošenjem Odluke o financiranju, odnosno potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Jedan od preduvjeta za donošenje Odluke o financiranju je protek roka mirovanja, vrijeme od kada su korisnici zaprimili obavijesti i mogu uložiti prigovore te ukoliko su uloženi prigovori vrijeme za njihovo rješavanje. S obzirom na to da rokovi još uvijek traju, nisu ispunjeni formalni uvjeti za donošenje Odluke o financiranju, te da postupak evaluacije još uvijek traje, nismo Vam u mogućnosti dati tražene informacije, rekli su nam iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Tri županije se nisu prijavile na javni poziv

Ono što se sigurno zna je da se centri neće graditi u Gradu Zagrebu, Varaždinskoj županiji i Vukovarsko-srijemskoj županijama jer u njima nije bilo prijavitelja na javni poziv za dodjelu financijskih sredstava. Kratkim istraživanjem na internetu i traženjem na stranicama županija i općina pronašli smo osam lokacija na kojima će se centri graditi, a njih vam donosimo u nastavku:

Centar za starije u Grubišnom Polju

U moderan objekt centra za starije u Grubišnom Polju uložit će se 9.2 milijuna eura, a prostirat će se na 4.800 kvadrata. U Centru bi trebao biti osiguran posao za sedamdesetak osoba koje će skrbiti o 102 stacionarna i 180 korisnika usluge pomoć u kući, te još 47 korisnika u cjelodnevnom i poludnevnom boravku, kako piše Ivana Solar za naš sestrinski portal Bauštela.hr.

Centar za starije osobe u Senju

U Senju će se graditi centar za starije osobe vrijedan 10.8 milijuna eura sa sto kreveta, a u sklopu njega će se osnovati i javna ustanova za pružanje institucionalnih i izvaninstitucionalnih usluga starijim osobama.

– Glavni je cilj ovog pothvata poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe kroz unaprjeđenje socijalne infrastrukture, što će značajno pridonijeti kvaliteti života starijih građana Senja i okolice”, zaključio je ličko-senjski župan Ernest Petry, a prenosi Index.hr.

Centar za starije osobe u Velikoj Gorici

Centar za starije osobe u Velikoj Gorici će imati smještaj za 102 osobe, a nudit će brojne mogućnosti za svoje korisnike. Gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, je rekao da će ovo biti najmodernija vrsta staračkog doma u Hrvatskoj koji će imati i izvaninstitucijske usluge, a postojat će i mobilni timovi.

Imat će i usluge poludnevnog i dnevnog boravka, pomoći u kući, savjetovanja i psihosocijalne podrške koje uključuju fizikalne i radne terapije, uslugu kineziterapije i skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja. Više o ovom centru smo već pisali u ovom tekstu.

Centar za starije osobe u Nedelišću

Centar za starije osobe u Nedelišću podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5.300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika. Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnoj od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija pružiti adekvatan smještaj sa svim propisanim standardima skrbi.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru ili u njihovu domu, a bit će dostupna i usluga pripremanja te dostave hrane.

Centar za starije osobe u Voćinu

U Voćinu će se graditi i opremiti Centar za starije osobe koji će imati kapacitet za 73 korisnika. Centar će pružati uslugu smještaja koja uključuje 47 smještajnih kapaciteta, odnosno kreveta za pružanje trećeg stupnja usluge za starije osobe, raspoređenih u 16 dvokrevetnih i pet trokrevetnih soba. Imat će zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim oblicima demencija koji podrazumijeva pružanje usluge smještaja za 10 korisnika četvrtog stupnja usluge za osobe starije životne dobi, raspoređenih u dvije jednokrevetne sobe i četiri dvokrevetne sobe.

Osim smještaja u samom Centru, pružat će i izvaninstitucijske socijalne usluge za minimalno 103 korisnika, a koje podrazumijevaju skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja opremanjem 16 novih smještajnih kapaciteta za pružanje usluge trećeg stupnja, raspoređenih u osam dvokrevetnih soba, uslugu savjetovanja za minimalno 87 korisnika koja će biti pružena svim potrebitim osobama starijima od 65 godina kao i/ili članovima njihovih obitelji.

Centar za starije osobe u Vrpolju

Projektom Centra za starije u Vrpolju je predviđeno ukupno 123 ležaja ili kreveta za institucijske i izvaninstitucijske usluge, odnosno 93 kreveta za uslugu smještaja III. i IV. stupnja usluge (77 kreveta za pružanje III stupnja usluga – za starije i teško bolesne odrasle osobe), 16 kreveta za pružanje IV. stupnja usluga (za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija) te 20 kreveta za cjelodnevni boravak i 10 kreveta za poludnevni boravak.

Projektom su predviđene izvaninstitucijske usluge za cjelodnevni boravak za 20 korisnika za poludnevni boravak za 20 korisnika te su predviđene i izvaninstitucijske usluge koje uključuje skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti (2 korisnika), usluge za individualno savjetovanje – 600 usluga godišnje i za grupno 300 usluga godišnje. Uz to će se nuditi i usluga pomoć u kući za maksimalno 130 korisnika koja uključuje organiziranje prehrane (pripremu ili nabavu i dostavu gotovih obroka), obavljanje kućnih poslove, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba. Predviđena je i usluga pružanja integrirane skrbi za starije osobe povezivanjem socijalnih usluga i zdravstvene skrbi na primarnoj razini, osiguranjem primarne zdravstvene zaštite.

Centar za starije osobe u Loboru

Ovaj Centar za starije osobe nudit će smještaj za 93 korisnika, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka za troje korisnika, pružanje psihosocijalne podrške za 55 korisnika, pomoć u kući za 127 korisnika te privremeni smještaj prema potrebi.

Centar za starije osobe u Jakšiću

U sklopu Centra u Jakšiću bit će izgrađeni smještajni kapaciteti za ukupno 46 osoba, od čega 40 stalnih i šest poludnevnih korisnika. Poludnevni korisnici bi dan provodili u centru i vraćali se svojim kućama na noćenje kao nastavak projekta „Pomoć u kući“ gdje će korisnicima biti osiguran prijevoz do Centra, prehrana i program.

– Ovo će biti prvi dom u županiji u koji će se moći smjestiti osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija što će zasigurno pridonijeti kvaliteti života tih osoba i njihovih obitelji. Takav sadržaj mi u županiji nismo imali i zapravo takav smještaj se vrlo teško mogao pronaći i na razini Republike Hrvatske, rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap