Čak 60 posto umirovljenika živi u minusu, pogledajte rezultate ankete!

Jasmina Grgurić Zanze
3. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Što će se dogoditi za nekoliko mjeseci kada banke građanima smanje minus u koji su otišli prema prešutnom prekoračenju? Najveći financijski udarac takav će potez zadati upravo umirovljenicima koji od malenih mirovina jednostavno nemaju dovoljno sredstava ni za mjesečne troškove, a kamo li krpanje trenutno dozvoljenog troška. Prema rezultatima ankete našeg portala, čak ih je 60 posto u ovoj situaciji.

Ilustracija. Rawpixel

Više od 1.600 umirovljenika u protekla dva dana sudjelovalo je u anketi na našem portalu. Pitali smo ih koriste li prešutni minus na tekućem računu. Njih 716 (44.56%) odgovorilo je da koriste, jer od mirovine ne mogu pokriti mjesečne troškove. No, njih još 240 (14.93%) kaže da su također u prekoračenju, ali za tek dio odobrenog iznosa.

Trećina umirovljenika ne izlazi iz vlastitih okvira

Da prešutni minus ne koristi kazalo je 542 (33.73%) umirovljenika, uz objašnjenje da troše samo vlastiti novac. Gotovo sedam posto njih izvuklo se iz minusa. Naime, 111 ispitanika (6.91%) ističe da su u prešutni minus ulazili prije, ali više ne.

novac
[ANKETA] Umirovljenici, koristite li prešutni minus na računu?

Podsjetimo, na adrese građana počele su stizati obavijesti banaka da će im za dva mjeseca, ili najkasnije od početka iduće godine, smanjiti prešutne minuse. Banke pritom nude odobravanje kredita na godinu dana kojim će zatvoriti iznos smanjenog prekoračenja, no kamata je visoka.

Iz Udruge Potrošač upozorili su ovih dana da će se takav potez banaka najteže odraziti upravo na umirovljenicima. Pritom traže rješenja pa je jedna od opcija kolektivna tužba, a druga dogovor da se “dug” vraća na rate.

Koja je razlika između prešutnog i dozvoljenog minusa?

Sve je počelo kada je Hrvatska narodna banka krajem srpnja obavijestila banke da se planiraju izmjene zakona kako bi se spriječilo zaduživanje građana, pri čemu čak 95 posto minusa na računima spada upravo u prešutna prekoračenja.

A što je uopće prešutno prekoračenje?

Razlika u odnosu na dopušteno prekoračenje je ta da građani s bankom ne moraju potpisati ugovor. Problem je što takav dio poslovanja nije zakonski reguliran pa su se prešutni minusi građanima dodjeljivali po automatizmu. Uz poprilično visoku kamatu, također zbog izostanka pravnog uređenja, u pojedinim su slučajevima prešutni minusi dosezali i trostruka primanja, iako su uglavnom manja. No, umirovljeniku će od mirovine biti teško podmiriti i nekoliko stotina kuna duga, a kamo li više.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap