[ANKETA] Umirovljenici, koristite li prešutni minus na računu?

Jasmina Grgurić Zanze
1. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Na adrese građana počele su stizati obavijesti banaka da će im za dva mjeseca, ili najkasnije od početka iduće godine, smanjiti prešutne minuse. Banke pritom nude odobravanje kredita na godinu dana kojim će zatvoriti iznos smanjenog prekoračenja, no kamata je visoka. A zadnji koji si mogu priuštiti zatvaranje minusa od malenih primanja su – umirovljenici.

novac

Foto: Unsplash

Iz udruge Potrošač komentirali su ovih dana kako razgovaraju s odvjetnicima ne bi li se pronašlo rješenje za građane koji koriste prešutne minuse na računima, a koje će sada bankama morati vratiti. Jedna opcija je kolektivna tužba, a druga dogovor da se “dug” vraća na rate.

Potrošač o ukidanju minusa: "To su uglavnom ljudi s malenim mirovinama, treba im pomoći"

Predsjednik udruge Igor Vujović naglašava da ljudima treba pomoći, jer se tu radi mahom o onima koji imaju male mirovine i kojima je minus prijeko potreban. Postavlja se pitanje od čega će oni vratiti taj novac.

Naime, banke su već počele slati obavijesti da će im se za dva mjeseca, a najkasnije do kraja godine, prešutna prekoračenja smanjiti. Pritom nude kredite na godinu dana kojima bi zatvorili iznose u minusu, no uz velike kamate. No, takva dugovanja umirovljeniku s malenom mirovinom nije opcija. Većina umirovljeničkih primanja niža je od prosječnih 2.581 kuna.

“Moja mirovina je 2.236 kuna. Oko 1.500 sam u prešutnom prekoračenju, jer sam morala dići novac za neplaćene račune za grijanje. Nisam imala drugog izbora. Nemam od kuda banci taj novac sada vraćati, jer neću imati za kruh i mlijeko, a i zima dolazi. Zašto su nam onda dali tu mogućnost? Jedino rješenje vidim u postepenom smanjivanju, što čitavo vrijeme i sama radim, ali za sto do dvjesto kuna svaki mjesec, više od toga će nas stjerati na prosjački štap. I ovako smo siromašni, hrana je sve skuplja, ovo je najgore vrijeme da to sada rade” – kaže nam 68-godišnja umirovljenica Marijana.

Umirovljenici, koristite li prešutni minus na računu?

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap