Burno u Otvorenom: Sever vikao da su poslodavci otjerali radnike, a Hrelja da se u mirovine ne smije dirati

Jasmina Grgurić
19. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Nemojte od mirovinskog sustava raditi sarmu i optuživati umirovljenike hrvatske jer ste rano umirovili branitelje, jer ste dijelili invalidske mirovine kapom i šakom. Umanjujete mirovinu za 20 posto ako moramo ići u prijevremenu mirovinu, upozorava Hrelja.

U Otvorenom o mirovinskoj reformi Snimak zaslona: HRTi

Burna rasprava o mirovinskoj reformi nastavljena je i sinoć u HRT-ovom Otvorenom u kojem su o prijedlozima izmjena mirovinskog sustava raspravljali pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

Rad do 67. godine, penalizacija ranijeg umirovljenja, izostanak socijalnog dijaloga i ostala pitanja ponovno su se našla na “tapeti”. Konačni prijedlozi reforme još nisu ugledali svjetlo dana. Sever je odmah na početku podsjetio da je Plenkovićeva Vlada zauzela stav Vlade Tihomira Oreškovića da će kroz nacionalni program reformi skratiti prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena i muškaraca prvo na 65 godina, a potom na 67 godina.

Sever: Radilo se bez nas

“Radna skupina sastala se samo dvaput, oba puta u revijalnom tomu uz prezentacije i gotova rješenja na što smo dali primjedbe. Dalje nas nitko više nije zvao ni uključivao, radilo se bez nas. Naši predstavnici u radnim skupinama nisu bili pozivani osim na ta dva sastanka, Vlada je jasno odredila pravac i ima potporu, a mi tu više očito više nemamo što tražiti” – odmah je optužio Krešimir Sever.

Pavićeva pomoćnica se s tim nije složila, zbog čega su se odmah na početku emisije upustili u raspravu. Demantirala je da su sindikati na tim sastancima bili samo promatrači. Sever je ponovio kako Ministarstvo nije spremno pregovarati o dobi za odlazak u mirovinu i kažnjavanju prijevremenog umirovljenja.

“Vlada je spremna razgovarati o svemu, ali očito brojke i tablice različito gledamo. S obzirom kakvo je stanje mirovinskog sustava i kakva je projekcija vezano za starenje stanovništva, nevjerojatno je da se vraća ideja na 65 godina. Vraćamo se na raspravu o izjednačavanju mirovina muškaraca i žena, a prema odluci ustavnog suda iz 2010. smo se trebali izjednačiti već ove godine. Predlažem da sjednemo i razgovaramo na temelju činjenica” – rekla mu je Melita Čičak.

Hrelja je rekao da su sindikati imali potpuno pravo napustiti sastanak s ministrom.

“Prvi put otkad sam u politici pokušava se raspravljati na osnovu prezentacija. Ili ćete imati radne skupine koje će raditi na izradi zakona, pregovarati o detaljima i prezentirati na GSV-u ili ćete kao Vlada preuzeti odgovornost i prezentirati svoje zakone – pa kome opanci, kome obojci. Ovo nije način da se otvara javna rasprava i ona nije otvorena jer nemamo još nijedan prijedlog” – rekao je Hrelja.

Kažnjavanje sa 20 posto za ranije umirovljenje

otvoreno mirovina

Otvoreno: Mirovinska reforma je u finalizaciji, uskoro ide na javnu raspravu

Bernard Jakelić dometnuo je da usprkos greškama u koracima, nema razloga da se ne vratimo socijalnom dijalogu. Inače, Hrvatska udruga poslodavaca podržava penalizaciju prijevremene mirovine, ali ne i vraćanje mirovinske štednje građana u prvi stup.

Na pitanje kada će se vidi javna rasprava i dijalog sa socijalnim partnerima, pomoćnica ministra rekla je kako ne vidi nikakvu zapreku da usporedno s predstavljanjem radne verzije prijedloga zakona ide savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, no Sever je dometnuo da su svi dovedeni pred gotov čin. Odgovorila je i na pitanje voditelja Branka Nađvinskog o tome zašto produljenje radnog vijeka ne može ići sporije.

“Ubrzano u mirovinu idemo jer imamo 1.230.000 umirovljenika, 1.500 000 osiguranika, prekratko radimo, premalo ljudi ima dugi staž i sustav je prenapregnut” – pojasnila je.

Hrelja je oštro reagirao i prekinuo pomoćnicu ministra.

“Nemojte od mirovinskog sustava raditi sarmu i optuživati umirovljenike Hrvatske jer ste rano umirovili branitelje, jer ste dijelili invalidske mirovine kapom i šakom. Umanjujete mirovinu za 20 posto ako moramo ići u prijevremenu mirovinu.” – dodao je Hrelja.

Razgovaralo se i o beneficiranom radnom stažu, s obzirom na sve dulji ostanak na tržištu rada te o penalizaciji.

“Mi idemo s kontra prijedlogom, da damo bonus onima koji žele duže raditi i stimuliramo ih, nije smisao ljude kažnjavati, jer je neka zanimanja nemoguće raditi do te dobi. Stjuardese u Švedskoj rade do 65 godine. U Hrvatskoj je to izazvalo zgražanje i to je nemoguća misija” – kazao je Jakelić.

Kako će raditi građevinci i medicinske sestre do 67. godina koje nemaju beneficirani staž, zanima Severa, no odgovor, kaže, nikada nisu dobili.

Kako će teći penalizacija, objasnila je Čičak.

“Onaj tko uđe u svijet rada i ostvari 41 godinu staža sa 61. godinom imat će punu starosnu mirovinu bez umanjenja. Osobe koje rade na teškim poslovima imaju umanjenje, operni pjevači imaju uvećanje 12 za 18, stjuardese 12 za 15… Vezano za bonifikaciju imamo jedan iskorak, ona je sada 0,34 po mjesecu kasnijeg ostvarenja na mirovinu, a penalizcija, odnosno obeshrabrivanje sada iznosi maksimalno 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska, a sada je ista”- kazala je Melita Čičak.

Umirovljenici u Hrvatskoj potroše 41 milijardu kuna

Hrelja je rekao da se mirovinski sustav stabilizirao i da imamo sve manje prijevremenih umirovljenika.

“Ima jako malo odlazaka u prijevremenu mirovinu, šest do devet tisuća godišnje. Staž osiguranja stalno raste. Muškarci imaju 38 godina staža, penalizirani su, a žene imaju 35 godina staža. Kod starosnih mirovina imamo najviše 34 za one umirovljene nakon 1.1. 1999. i nema penalizacije. Ovaj prijedlog je kažnjavanje onih koji su išli u starosnu mirovinu. Samo zbog ovakvog prijedloga ove godine već imamo 5.600 odlazaka u prijevremenu mirovinu. Ovo je kažnjavanje onih s puno staža i možemo zbog penalizacije očekivati stampedo odlaska u mirovinu, blagi rast već imamo u najavama” – pojasnio je Hrelja.

Bernard Jakelić rekao je da je za stabilan mirovinski sustav potreban gospodarski rast, ili neće biti mirovina. Demografski i migracijski deficiti ugrožavaju sadašnje stanje koje će, prema podacima, u budućnosti biti sve lošije. A tu je i nepovoljan omjer radnika i umirovljenika.

Sever je na to viknuo:

“Prethodno ste otjerali ljude niskim plaćama. Zbog koga odlaze van? Ne mogu živjeti u Hrvatskoj. Nije pitanje socijalizma, nego pohlepnih poslodavaca. Dajte im poštene plaće! Vi ste otjerali ljude van malim plaćama, nesigurnim poslovima i uvozom radne snage.”

Jakelić je rekao da se nećemo baviti socijalizmom, nego onim što je sada.

Hrelja je upozorio da se ne može kroz stanje zaposlenosti ulaziti u individualna prava građana kao što su mirovine koje se iz doprinosa grade desetljećima i one se se iz poreznih prihoda moraju osigurati. Umirovljenici potroše 41 milijardu kuna godišnje u ovoj državi, rekao je.