Otvoreno: Mirovinska reforma je u finalizaciji, uskoro ide na javnu raspravu

Josip Mihaljević
12. rujna 2018.
Novosti
A- A+

U jučerašnjem HRT-ovom Otvorenom pričalo se o nadolazećoj reformi mirovinskog sustava. Već pomalo tradicionalne teme su bile na tapeti: produljenje radnog vijeka do 67. godine, pitanje II. mirovinskog stupa te kako pomoći sadašnjim umirovljenicima koji su po primanjima među najsiromašnijima u Europi.

otvoreno mirovina

Foto: Screenshot HRT

U jučerašnjem Otvorenom mogli ste gledati ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića (HDZ), bivšeg ministra Davorka Vidovića (SDP), saborskog zastupnika Stjepana Čuraja (HNS), ekonomskog analitičara Mladena Vedriša i predstavnika Sindikata umirovljenika Hrvatske Milana Dalmaciju.

Prvu riječ dobio je aktualni ministar Pavić koji je izjavio kako je reforma mirovinskog sustava “u finalizaciji” te da će uskoro na javnu raspravu. Financijska održivost mirovinskog sustava igra veliku ulogu u reformi, iako bi svi umirovljenici voljeli da su u fokusu oni, a ne sustav.

Država će osnovati vlastito Mirovinsko osiguravajuće društvo

Pavić je nedavni rast mirovina od 2,7% nazvao rekordnim i obećao riješiti problem s dopunskim zdravstvenim osiguranjem koji se pojavio upravo zbog tog rasta.

Rekao je kako se njegova mirovinska reforma obraća i sadašnjim umirovljenicima, kojima želi što veće mirovine, ali i onima koji će to tek postati.

Još jedna od novosti je omogućavanje umirovljenicima rad na pola radnog vremena (4 sata) uz primanje punog iznosa mirovine.

Ipak, najnovija informacija koju ste jučer mogli čuti tiče se pitanja II. stupa i mirovinskog osiguravajućeg društva:

“Odlaskom u mirovinu novac (iz II. mirovinskog stupa, op.a.) ionako ne ostaje na njihovim osobnim računima, nego odlazi u Mirovinsko osiguravajuće društvo koji uzima 5% naknade za to. Ovom reformom će država osnovati svoje Mirovinsko osiguravajuće društvo, za koje mislimo da taj posao može kvalitetnije obaviti”, izjavio je.

Analitičar Vedriš: Problem mirovinskog sustava ne rješava se u mirovinskom sustavu…

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš tvrdi kako problemi mirovinskog sustava imaju uzroke u širem ekonomskom kontekstu i kako se ova reforma ne može provesti matematički.

“Dinamički gledano, samo gospodarska aktivnost koja uključuje ljude, koja daje poslove koji su dobro plaćeni i iz kojih se može podmirivati mirovinsko osiguranje omogućuje stabilnost mirovinskog sustava”, kazao je Mladen Vedriš.

Mišljenja je kako je krivo “zapeti” oko jedne stavke u mirovinskom sustavu, budući da je on tek djelić cjelokupnog državnog aparata koji vodi brigu o svojim građanima. S većim plaćama, uplate u sustav bile bi veće, a samim time bi i iznos mirovina porastao.

HNS-ovac Stjepan Čuraj je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a i čini se kako će reforma koju je Pavić prije nekoliko mjeseci predstavljao ipak imati neke novitete.

Čuraj tvrdi da je glavni problem mirovinskog sustava sljedeći: ako netko radi 40 godina i sa 60 godina ode u mirovinu, njegov iznos mirovine bit će oko 2.000 i 2.500 kuna. Taj iznos naprosto nije dovoljan, a Čuraj tvrdi da država na svoja leđa mora preuzeti taj teret, budući da je zbog njihove politike do takvog problema i došlo.

Također, Čuraj se zalaže za to da umirovljenik pri ulasku u mirovinu dobije izbor: hoće li rastegnuti sav ušteđeni iznos iz uplata za mirovine na nadolazeće mjesece, ili će u startu podići 20% ušteđevine (uz nešto manju mjesečnu ratu mirovine za preostale mjesece).

Vidović: Ne može na prvom mjestu bit financijska održivost sustava, tu moraju biti ljudi!

Izdatci za mirovinu, gledajući ih u udjelu BDP-a, su daleko ispod europskog prosjeka, istaknuo je bivši ministar rada i mirovinskog sustava Davorko Vidović:

“Nalazi koje je Europska komisija prije nekoliko mjeseci prezentirala su pokazali da ključni problem u ovom trenutku nije financijska održivost sustava, nego je problem socijalna održivost sustava, dakle, primjerenost mirovina”, kazao je Vidović.

Istaknuo je poražavajuću činjenicu kako je prva mirovina koju će umirovljenik primiti oko 55 posto prosječne plaće, dok je u europskim zemljama ta cifra između 70 i 80 posto. Naveo je i primjer Nizozemske, gdje je ta cifra čak 110 posto!

SUH: Fokus reforme NIJE na umirovljenicima

Predstavnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Milan Dalmacija naglasio je kako fokus reforme nije na umirovljenicima. Što se tiče reforme, oni iz cjelovitog prijedloga podržavaju svega par stavki.

Podržavaju jedino prijedlog rada uz mirovinu, i to u slučaju redovite isplate mirovine. Njihov prijedlog je da bi umirovljenici mogli odabrati između dvije opcije: pola radnog vremena i primanje punog iznosa mirovine, ili rad na puno radno vrijeme uz primanje polovice iznosa mirovine.

“Druga stvar koju mi pohvaljujemo je omogućavanje dobrovoljnog prelaska prilikom umirovljenja iz II. u I. stup. Naime, neka istraživanja su pokazala da je mirovina kombinirana iz I. i II. stupa manja za 300 kuna od one iz samo I. stupa”, rekao je.

Oštro se protivio podizanju dobne granice za ulazak u mirovinu, a ostale prijedloge u mirovinske reforme okarakterizirao je kao “na krivim nogama”.

Dodao je kako se treba utvrditi kolika je masa povlaštenih mirovina na razini pojedinca. Predlaže kako bi se takve mirovine trebale razdvojiti na dva dijela: onaj koji su zaradili uplatama u mirovinski sustav, i na taj drugi, povlašteni dio.

“Sada trenutno, za povlaštene mirovine izdvajamo 5,24 milijarde kuna godišnje. Taj dio se isplaćuje iz državnog proračuna. Znači, to je u onih 17 milijardi koje ulaze u mirovinski sustav iz državnog proračuna”, izjavio je

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap