Britanski premijer Johnson bio protiv mjera, jer bi ionako samo starci umirali?

Jasmina Grgurić
22. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Ozbiljne optužbe na račun britanskog premijera Borisa Johnsona iznosi njegov bivši glavni savjetnik Dominic Cummings. Tvrdi kako je Johnson bio protiv lockdowna, jer bi ionako umirali samo stariji ljudi. Negirao je mogući kolaps zdravstvenog sustava, tvrdi Cummings, a bio je spreman i posjetiti kraljicu Elizabetu u vrijeme kad se virus širio njegovim uredom.

Boris Johnson (Snimak zaslona: Youtube)

Prljavo rublje na račun britanskog premijera Borisa Johnsona iznosi njegov bivši glavni savjetnik Dominic Cummings. U svom prvom javnom intervjuu nakon što je otišao s te dužnosti kazao je da Johnson nije želio nametnuti drugi lockdown prošle jeseni zato što “ljudi koji umiru gotovo svi imaju preko 80”.

milanović
Milanović o cijepljenju: "Misli na sebe, ne na druge. Zaštiti sebe, dalje od toga ne možemo"

Bivši savjetnik u intervjuu, čiji su isječci objavljeni u ponedjeljak, tvrdi da se Johnson na početku pandemije želio sastati s 95-godišnjom kraljicom Elizabetom, usprkos naznakama da se virus širi u njegovu uredu. U to je vrijeme građanima, a pogotovo starijima, rečeno da izbjegavaju nepotrebne kontakte, posebno sa starijim osobama, piše  N1.

Savjetnik optužuje britansku Vladu da je odgovorna za tisuće smrtnih slučajeva od covida-19, a s javnosti je podijelio i poruke iz listopada koje je navodno Johnson slao suradnicima. Tako se premijer u jednoj od njih našalio kako starije osobe “mogu dobiti covid i živjeti duže” jer je većina umrlih prešla očekivani životni vijek.

“Ne padam više na priče NHS-a (britanski javnozdravstveni sustav) o pucanju. Ljudi, mislim da možda trebamo modificirati pristup” – navodno je jedna od Johnsonovih poruka glavnom savjetniku.

Johnsonov glasnogovornik je kazao da je premijer poduzeo “sve potrebne mjere kako bi spasio živote, vođen najboljim znanstvenim savjetom”.

 

Britanski premijer Johnson bio protiv mjera, jer bi ionako samo starci umirali?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap