Božinović: “Nema razloga za popuštanje. Mjere produljujemo do 31. siječnja!”

Jasmina Grgurić
8. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije predstavio je odluku o mjerama, koje se s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju produljuju sve do 31. siječnja. Iako je broj zaraženih manji, strahuje se zbog zimskog širenja virusa u zatvorenom, povećanja broja oboljelih u zemljama EU-a, kao i mogućih posljedica širenja zaraze na potresom pogođenom području.

Ministar Davor Božinović najavio produljenje mjera (Snimak zaslona: N1)

Nacionalni stožer civilne zaštite na tiskovnoj konferenciji u 11 sati objavio je da se mjere produljuju sve do 31. siječnja.

Zadnja 24 sata Hrvatska ima 1.098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.794. Među njima je 2.251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminulo je 38 osoba. Dosad su preminule 4.304 osobe. U samoizolaciji je trenutno 18.277 osoba. U posljednja 24 sata testirane su 6.742 osobe.

Cijepljeno je 24.985 osoba, 71 posto od zaprimljenog cjepiva.

Boravak u zatvorenom zbog hladnoće kao rizik

Krunoslav Capak kazao je da pada udio pozitivnih među testiranima te je on 20,7 posto. Ministar Vili Beroš rekao je da je smanjen broj i hospitaliziranih, kao i pacijenata na respiratorima.

“Vjerujemo da sve to ukazuje na smanjenje širenje infekcije, ali nema mjesta opuštanju i dalje moramo biti oprezni. Ovaj virus je nepoznati protivnik, negdje raste jako velikom brzinom. I nema mjesta popuštanju” – zaključio je Beroš.

To je potvrdio i ministar Davor Božinović koji je kazao da sve mjere ostaju na snazi do 31. siječnja, a odnose se prvenstveno na ograničenje okupljanja, rad trgovina i javni prijevoz.

“Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Produžuju se do 31. siječnja. Radi se o tri odluke o nužnim epidemiološkim mjerama… Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje koje zbog duljeg boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika i važnosti samodiscipline upravo sada” – kazao je Božinović.

Za ukidanje je potrebna stopa incidencije ispod 300

Capak je pojasnio što bi se trebalo dogoditi da bi se mjere popustile.

“Mi jesmo razgovarali o situacijama u kojima bi se neke od mjera popuštale, ali se situacija strahovito brzo mijenja i imali smo nekoliko nepredviđenih situacija, prije svega mislim na potres i pojavu novih virulentnijih sojeva, jako je teško držati se semafora. Ali treba reći da smo mi još uvijek iznad toga što smo odredili da bi razgovarali o tome što ćemo ukinuti, a to je da 14 dana traje incidencija niža od 300, to bi trebao biti okidač za ukidanje nekih od ovih mjera, to nismo još dosegnuli. Zelena situacija je negdje ispod 50 incidencija, većina europskih zemalja je daleko od toga pa i mi. A to je smjernica ECDC-a” – rekao je Capak.

Trenutna stopa incidencije u 14 dana je 351,8.

I dalje se strahuje od pogoršanja kakvo se trenutno događa u zemljama EU-a, kao i širenja zaraze na potresom pogođenim područjima. Također, nastoji se rasteretiti i bolnički sustav.

Božinović: “Nema razloga za popuštanje. Mjere produljujemo do 31. siječnja!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap