Božićnice umirovljenicima daje i Samobor, Beli Manastir podigao cenzus

Jasmina Grgurić
19. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Općina Tisno na Murteru svim svojim umirovljenicima ove će godine isplatiti božićnicu u iznosu 300 kuna. Velika Gorica starije građane razveselit će iznosima od 200 do 400 kuna, ovisno o cenzusu. Ovih dana s odlukom o isplati novčane pomoći za Božić pridružili su im se Samobor i Mursko Središće, dok je grad Beli Manastir podiguo prihodovni cenzus za ostvarivanje ovog prava.

Foto: srednja.hr

Umirovljenike, osobe s invaliditetom i nezaposlene hrvatske branitelje grad Samobor, nakon što im je ove godine isplatio uskrsnicu, razveselit će i božićnicom. Za tu je namjenu osigurano pola milijuna kuna u gradskom proračunu. Ovisno o primanjima, iznosi se kreću od 200, 300 i 500 kuna, a uvjet je da ona ne prelaze 2.000 kuna. Samoborci imaju vremena da se prijave za božićnicu do 4. studenog.

Beli Manastir ove je godine otišao korak dalje te povećao cenzus za isplatu božićnice umirovljenicima. Tako će je po novom dobiti svi oni s mirovinom do 3.000 kuna. Do sada, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za Božić imali su građani s mirovinom do 2.500 kuna.

Još jedan grad donio odluku o božićnici, umirovljenicima do 400 kuna!

Svi umirovljenici s mirovinom manjom od 2.500 kuna dobit će božićnicu i u Murskom Središću. No, ne u obliku novca, nego bonova u visini do 200 kuna. Taj će iznos dobiti građani s primanjima do 1.500 kuna. Oni s prihodnima od 1.500 do 2.000 kuna imaju pravo na 150 kuna, a od 2.000 do 2.500 kuna vrijednost od stotinu kuna.

Čazma je također pripremila proračunska sredstva za isplatu po 150 kuna svakom umirovljeniku s mirovinom manjom od 1.500 kuna.

Do sada je svega nekoliko gradova donijelo ovakve odluke, ali očekuje se da će ih u nadolazećem razdoblju biti barem pedesetak, čemu svakako pogoduje i izborna godina. Iznosi pomoći su više nego simbolični, pogotovo kada se usporede s radničkim božićnicama. Ipak, svaka pomoć uz malene mirovine dobro dođe. Nažalost, božićnice ne isplaćuju svi gradovi i općine pa dobar dio umirovljenika ostaje zakinut u odnosu na ostale, isključivo zbog volje lokalnih čelnika.

Božićnice umirovljenicima daje i Samobor, Beli Manastir podigao cenzus
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap