Bili smo na 44. Interliberu, znamo kolika su sniženja, a imamo i preporuke za vas

Ana Kanazir
10. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Interliber se ove godine održava 44. put po redu na već poznatoj adresi Zagrebačkog velesajma. Mogu se pronaći knjige različitih autora, starija i novija izdanja, ali i poslušati razna predavanja i predstavljanja knjiga. Htjeli smo se uvjeriti kakva je ponuda ove godine pa smo se i sami zaputili na ovaj najpopularniji sajam knjiga, saznali koliki su popusti, ali i koje knjige su najprodavanije.

Interliber

Interliber | Foto: Mirovina.hr

Ove godine će Paviljone 5, 6, 7 i 7A ispuniti 296 izlagača iz 15 zemalja na više od 13.000 m2. Što se tiče samih knjige, ima puno novih izdanja koja su snižena za 20 posto, ali se kod pojedinih izdavača mogu pronaći i starije knjige po 10 ili 20 kuna. Dobili smo preporuke knjiga od nekoliko izdavačkih kuća: Mozaik knjiga, Školska knjiga, Profil, Naklada Ljevak, Fraktura, Fokus, i VBZ.

Tečaj €/kn: 7,53450

Što kupiti na Interliberu?

Donosimo preporuke knjiga koje možete kupiti na Interliberu po povoljnijim cijenama, knjiga koje su najprodavanije, ali i knjiga koje su nam iz nakladničkih kuća preporučili posebno za umirovljenike.

vbz

Vbz na Interliberu | foto: Mirovina.hr

VBZ

Iz VBZ-a su nam otkrili kako su najprodavaniji i najčitaniji krimići, pri čemu su u fokusu skandinavski krimići. U prvom redu su to krimići Camille Läckberg, pogotovo njezina nova knjiga “Mentalist” koja je malo deblja, taman da potraje od jeseni do zime, ali je topla preporuka iz VBZ-a.

– Kod umirovljenika se najviše čita Mirjana Krizmanić koja je prije tri godine prodana u više od 100.000 primjeraka, pri čemu je najprodavanija knjiga samopomoći u Hrvatskoj „Tkanje života“. Osim nje, umirovljenici čitaju i Louise Hay, čije se knjige mogu pronaći po 30 i 40 kuna te su snižene i do 80 posto, biografija Lady Diane „Neispričana priča“ je snižena na 70 kuna, što je odlična prilika kako kažu iz VBZ-a. Dodali su kako bi preporučili i knjigu „Najveća tajna“ Rhonde Byrne.

Sniženja su velika, popusti su i do 90 posto. Noviteti su sniženi od 20 do 50 posto, dok su u paviljonu broj 7 knjige i od 10 kuna, a u 6. paviljonu su stariji naslovi koji su također sniženi. Treba samo malo vremena i živaca.

interliber
Interliber počinje u utorak, a evo što ćete sve moći vidjeti i kupiti

Mozaik knjiga

U izdavačkoj kući Mozaik knjiga su nam rekli kako im je najjeftinija knjiga do 10 kuna, popusti se kreću od 10 do 80 posto, a imaju i luksuzna izdanja, kao što je „Michelangelo” kojoj cijena iznosi i 800 kuna, dok imaju i knjigu za koju treba izdvojiti 11.000 kuna.

Što se tiče preporuka, preporučili su nam iduće knjige: „Plemeniti gospodin u Moskvi“ autora Amora Towlesa, a otkrili su nam kako umirovljenici puno kupuju i razne knjige samopomoći, među kojima su najpopularnije „Emocionalna inteligencija“ Daniela Golemana, „Misli brzo i sporo“ Daniela Kahnemana. U većim količinama se prodaju i knjige „Paradoks biljaka“ i „Paradoks dugovječnosti“ autora Stevena R.Gundryja, a popularno je i novo izdanja Gorana Tribusona „Zbogom Izabel“, kao i knjige Tomislava Šovagovića. Dobro se prodaje i „Planinarski vodič po Hrvatskoj“ autora Alana Čaplara.

Profil

– Sniženja su od 20 posto, a što je knjiga starija je i sniženje veće, tako da imamo popuste od čak 90 posto. Imamo knjiga i u paviljonu 6 po 3 i po 5 kuna, dok se u paviljonu 5 može pronaći 500 naslova kojima se cijene kreću od 9 do 29 kuna, rekli su nam iz Profila.

Od knjiga su iz Profila izdvojili kao najprodavanije kod starijih dobnih skupina „Razgolićeni Brando“ autora Darwina Portera koja se može kupiti po cijeni od 59 kuna, zatim u ponudi imaju niz političkih i povijesnih knjiga kao što su „Jugoslavija i politička ubojstva“, „Urote protiv Hitlera“, „Nogomet i politika u Jugoslaviji“, a u velikim količinama se kupuju i ljubavni romani Nore Roberts.

Interliber

Školska knjiga na Interliberu | Foto: Mirovina.hr

Školska knjiga

Iz Školske knjige kažu kako se popusti kreću od 20 do 80 posto, pri čemu kažu da umirovljenici kupuju različite knjige, različitih tematika. Preporučili su nam knjigu „Velike ideje književnosti“ koja se može kupiti za 138 kuna, zatim „Prirodno zdravlje žena“, a otkrili su nam i kako umirovljenici često kupuju i knjigu o životu Alojzija Stepinca „Stepinac, njegov život i vrijeme“.

knjige
Više od 34 posto vas pročita jednu do dvije knjige mjesečno

Fraktura

– Knjiga Slavenka Drakulić „Nevidljiva žena i druge priče“ su zapravo kratke priče koje tematiziraju starenje, pogotovo žensko starenje. Priče su malo tužne, ali ulijevaju i neku dozu svijetla. Druga preporuka je knjiga „Anomalija“ francuskog pisca Hervéa Le Telliera koja ima znanstveno-fantastični zaplet, što možda ljudi u mirovini baš i ne vole, ali napisana je na nježan i duhovit način. Ovo je knjiga za svakoga. Osim toga, objavili smo nedavno i biografiju „Tito – Vječni partizan“ koja bi im mogla biti zanimljiva, rekli su nam iz Frakture.

Najveći broj naslova je snižen 20 posto, odnosno to su sve novi naslovi, dok su starije knjige snižene i po 50 i 70 posto.

Naklada Ljevak

Iz naklade Ljevak preporučili su nam nekoliko različitih knjiga. „Kolibrić“ Sandra Veronesija je saga o firentinskoj obitelji od 60-ih godina 20. stoljeća, a dobro se prodaje i knjiga „Jagode i papar“ Edit Glavurtić o osam ljubavnih priča, zatim knjiga „O drugima, o sebi“, koja je autobiografija Velimira Viskovića u kojoj se spominju i mnogi poznati intelektualci. „Kako Zagreb izranja iz sna“ autora Tomislava Pletenca je kronika koja je isto tako vrlo zanimljiva. Dosta se kupuje i Igor Mandić, kao i razne povijesne knjige iz ponude.

– Imamo puno starijih naslova koji su dosta sniženi i cijena im je oko 30 ili 40 kuna, kao što su knjige Alfonsa Cruza „Kokoschkina lutka“ i „Cvijeće“, a preporučili bismo i knjigu “Nemirni“ Linn Ullmann. Novi naslovi su sniženi za 20 posto, a na beletristiku i publicistiku je popust do 80 posto. Neke knjige koje su bile oko 120 kuna sada su snižene i na 40 kuna, otkrili su nam iz Naklade Ljevak.

Fokus

U Fokusu se mogu pronaći razni naslovi, od kojih su nam izdvojili „Tko ubije zmaja“ Leifa G.W. Perssona po cijeni od 49,99 kuna, „Onaj pravi“ Johna Marrsa, čija je cijena 59,99 kuna, „Čovjek zvan Ove“ autora Frederika Backman koja se može kupiti za 49,99 kuna.

Zaključak je jednak kao i svake godine, a to je da se mogu pronaći manje popularne knjige po stvarno dobrim cijenama, dok ćete za novije naslove ipak trebati izdvojiti malo više. Također, najbolje bi bilo da već unaprijed znate barem žanr koji želite kupiti, ako ne i naslov dijela, kako ne biste prebrzo odustali u gužvi.

Bili smo na 44. Interliberu, znamo kolika su sniženja, a imamo i preporuke za vas
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap