BiH predviđa kolaps mirovinskog sustava: Penzija neće biti za 10 godina!

Jasmina Grgurić
7. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Prema podacima iz svibnja, na jednog umirovljenika u Hrvatskoj dolazi 1,25 radnika. Sasvim je jasno da je takav omjer dugoročno potpuno neodrživ. Brojka pak ide u prilog zagovornicima teze o što kasnijem odlasku u mirovinu. Ipak, vrlo je upitno mogu li nas dvije godine duljeg rada spasiti od posljedica starenja stanovništva koje pogađa i ostale zemlje. Pritom, one siromašnije najviše pogađaju negativni učinci ovog demografskog trenda. Među njima je i susjedna Bosna i Hercegovina.

Umirovljenika je u nekim krajevima više nego radnika Foto: Pixabay

Kada je riječ o nepovoljnom omjeru radnika i umirovljenika, često upiremo prstom u preveliki broj umirovljenika, pritom izostavljajući da je daleko veći problem nedovoljan broj radnika. Stanovništvo stari, na tomu ne možemo poraditi. Ali, možemo na povećavanju zaposlenosti i popravljanju cjelokupne gospodarske slike kako bi umirovljenicima oni koji rade osigurali isplate mirovina za koje su uplaćivali i sami cijeli radni vijek.

Zbog loših gospodarskih uvjeta upravo je u slabije razvijenim zemljama sve veći broj umirovljenika veliki razlog za zabrinutost. Za isplatu mirovina nedostaje 18 milijardi kuna svake godine, a ta se cifra svake godine povećava. Pitanje je koliko je takav sustav održiv i hoće li za deset godina uopće biti za isplatiti mirovine?

Nezaposlenost, sve više penzionera i iseljavanje

U susjednoj Bosni i Hercegovini zaključili su da – neće. Broj umirovljenika povećao im se za 50.000 što je srušilo omjer s radnicima na 1:1,27. Kako bi mirovinski fondovi mogli normalno funkcionirati, trebala bi barem tri radnika na jednog umirovljenika. Naši susjedi tako predviđaju kolaps i u pitanje dovode isplatu mirovina već za pet do deset godina, piše Dnevni avaz.

Hrvatska je imala četiri radnika na jednog umirovljenika, a danas je taj omjer gotovo izjednačen

“Suočavamo se s problemom za koji u ovom trenutku nemamo rješenje, jer imamo stalni rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja penzionera. Očekujemo da će broj penzionera rasti i narednih godina, a radnika je sve manje. Tome treba dodati i odljev radne snage. To su tri negativna trenda, što će se svakako odraziti na funkcioniranje penzijskog sistema” – kažu u Zavodu PIO.

Ako se nešto značajno ne promijeni, posebno ako se nastavi trend iseljavanja, uz sve veći broj umirovljenika, zavodi za nekoliko godina neće moći isplaćivati penzije. Na to upozoravaju i stručnjaci, jer neće imati više tko uplaćivati novac za mirovine. Bez radnika, i mirovinska kasa je prazna.

Stručnjaci rješenje vide u odlasku u mirovinu sa 70!

Tamošnji ekonomski analitičar, Admir Čavalić, rješenje upravo vidi u povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu.

“Rješenje, oslanjajući se na iskustva zapadne Europe, može biti vjerojatno dizanje ljestvice za dostizanje penzije. Da to ne bude 65 godina, kako je trenutno kod nas, nego 70 godina” – ističe Čavalić za Avaz. U suprotnom, kaže, cijeli sustav već će za pet do deset godina biti doveden u pitanje.

S druge strane, troškovi života će rasti, a za porast mirovina neće biti sredstava. Ono što sustav dodatno opterećuje, s čime se poistovjetiti može i Hrvatska, jesu tisuće radnika u državnoj administraciji koji ne doprinose stvaranju nove vrijednosti.

 

BiH predviđa kolaps mirovinskog sustava: Penzija neće biti za 10 godina!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap