Beroš: Oni koji se ne žele cijepiti su suradnici virusa, molim vas izaberite razum

Josip Mihaljević
27. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti nakon ljetne pauze od tri tjedna. Danas imamo 596 novih slučajeva i dvije preminule osobe.

beroš

Foto: Vili Beroš | FB screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.353

Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 47 pacijenata.

Preminule su 2 osobe.

Zaključno s 26. kolovoza utrošeno je 3.244.822 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,20% ukupnog stanovništva, odnosno 50,69% odraslog stanovništva.

Capak: Rast od 31,6 posto u odnosu na prošli tjedan

Krunoslav Capak komentirao je epidemiološku situaciju.

“U ovome tjednu u odnosu na prošli tjedan imamo rast od 31,6 posto. Trenutna 14-dnevna stopa incidencije iznosi 143,4. Najniža je u Istarskoj županiji (45,3), a najvišu Splitsko-dalmatinska županija (358,43). Na ljestvici zemalja EU po incidenciji Hrvatska zauzima 11. mjesto. Najniža je u Poljskoj i Mađarskoj, a najvišu bilježe Francuska i Irska”, kazao je Capak.

Beroš: Četvrti val je tu

Ministar Vili Beroš je kazao kako nas ostanak u narančastom na karti ECDC-ja ne smije zavarati.

“Ovaj opisani porast broja novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, te činjenica da je velik udio i među njima necijepljen jako značajna. To što smo do sada učinili nije dovoljno za sigurnu jesen. Pokazuje nam da još jednom možemo skliznuti sa sigurnog puta”, kazao je Beroš.

Naveo je podatke o cijepljenju: od 16. do 24. kolovoza imali smo 3216 novozaraženih, 86,41 posto njih nije bilo cijepljeno. Slične su brojke i hospitaliziranih, 78,70 posto ih nije bilo cijepljeno.

“Zar to nije dovoljan argument? Zar to ne govori dovoljno o učinkovitosti cjepiva. Četvrti val je tu, nove varijante su tu. Činjenica je da s današnjih 50,69 posto cijepljenog odraslog stanovništva nismo postigli onu razinu koja jamči sigurnu zdravstvenu budućnost. Moramo učiniti više, novi izazovi su pred nama. Vlada RH i Ministarstvo zdravstva napravili su sve što je u našoj ingerenciji da smanjimo utjecaj ovog novog vala. Omogućili smo dostatne količine cjepiva i njegovu maksimalnu dostupnost”, kazao je Beroš.

Beroš je kazao da su necijepljeni zapravo suradnici virusa:

“Potpuno je jasno da ovaj virus radi sve kako bi preživio. To je njegov zadatak, prilagođava se novim okolnostima, mutira. On čini sve da bude uspješan. Volio bih da smo i mi toliko usredotočeni prema zajedničkom cilju, a to je rješavanje ove epidemije. Ali upravo obrnuto – oni naši građani, koji negiraju ovu bolest, koji se ne žele cijepiti, koji se ne pridržavaju mjera ili oni koji pozivaju na ne pridržavanje istih – su suradnik tom virusu u nastojanju da preživi. Molim vas da izaberemo razum, znanost i brojke koje dokazuju na vrijednost cijepljenja”, kazao je Beroš.

Božinović: Zatvoreni dijelovi kafića se otvaraju 1. rujna

Novinari su pitali o budućnosti epidemioloških mjera i o slaboj procijepljenosti. Božinović je najavio otvaranje zatvorenih dijelova kafića od 1. rujna:

“Razgovarali smo s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja, ne samo danas već i posljednjih dana. Jedan balans mjera koje je donio Stožer i sve aktivnosti Hrvatske turističke zajednice omogućio nam je da praktički cijeli kolovoz ostane u narančastoj zoni kao i ostatak Hrvatske.

Također, poznato vam je da smo i prošle godine na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, da smo dogovarali određene mjere kako organizirati ugostiteljstvo. To smo napravili i danas. Polazišna točka je ta da virus zapravo neće nestati, da ga se možemo riješiti samo s puno većim procjepljivanjem u cijelom svijetu. Dok se to ne dogodi, moramo naučiti još kako bolje živjeti s tim virusom. Potrebna nam je povećana osobna odgovornost.

Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji su u ovom trenutku u toj kategoriji. I to već od 1. rujna, od sljedećeg tjedna. Naravno, uz preporuke koje će izraditi HZJZ”, kazao je Božinović.

Novinari su pitali zašto nema više mobilnih timova za cijepljenje u ruralnim sredinama kako bi se što više starijih cijepilo:

“Mi smo već odavno započeli s time da povećamo dostupnost cijepljenja stanovnicima koji žive izvan većih mjesta. Na razne načine, u većini županija su cijepni punktovi bili organizirani u manjim mjestima. Imali smo i autobuse koji su namijenjeni isključivo cijepljenju. Bjelovarsko-bilogorska ima kombi koji se zove ‘Cjepko’ koji također obilazi manja mjesta i pruža mogućnost osobama da se cijepe.

Osim tih elemenata, mi kontinuirano razgovaramo s liječnicima obiteljske medicine koji su najbliže svojim pacijentima na udaljenim mjestima oko toga da oni kontaktiraju svoje necijepljene, pogotovo starije, i da im organiziraju cijepljenje bliže njima ili čak u njihovim domovima”, kazao je Capak.

 

Beroš: Oni koji se ne žele cijepiti su suradnici virusa, molim vas izaberite razum
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap