Kakve su šanse da se zarazite i umrete od Covida ako ste cijepljeni?

Jasmina Grgurić
9. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Ako smo u dilemi cijepiti se ili ne, trebamo uzeti u obzir činjenice da cjepivo ipak smanjuje mogućnost da zarazimo i sebe i druge. Zaštita nije apsolutna jer virus mutira, a hoćemo li se zaraziti ovisi i o još nekoliko faktora. No, praksa pokazuje da je ipak jača kada je riječ o teškim oblicima bolesti i smrtnim ishodima. Životna dob pritom igra ključnu ulogu, kao i opće zdravstveno stanje.

cdm štimac

Pacijenti s bolesti parodonta imaju čak dvaput veću šansu pretrpjeti srčani udar | Foto: Unsplash

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin jučer je gostujući u emisiji Hrvatskoga radija “U mreži Prvog” rekla da se osobe koje su cijepljene mogu zaraziti, ali se procjenjuje da su za to barem 10 puta manje šanse nego kod osoba koje nisu cijepljene.

Nekoliko faktora za zarazu ako smo cijepljeni

Virusom SARS-CoV-2, ističu stručnjaci, prije ili kasnije najvjerojatnije će se zaraziti svi necijepljeni jer virus neće nestati, već će poput drugih respiratornih bolesti, sezonskih prehlada i gripa, cirkulirati u populaciji.

Udruge liječnika traže obavezno cijepljenje za osoblje u domovima za starije

Cijepljenje sadrži rizik rijetkih ozbiljnijih nuspojava i proboja infekcije uz mnogo blažu bolest, dok osoba koja se ne cijepi prihvaća rizik mnogo ozbiljnijih posljedica.

Šansa da se zarazimo ako smo cijepljeni postoji, prvenstveno jer  cjepivo ne štiti apsolutno od delta soja, no i dalje pokazuje dobru učinkovitost. Drugi problem je što učinak cjepiva pada nakon šest mjeseci. Treći je pak faktor količina virusa kojoj smo izloženi, odnosno koliko jako i često smo u doticaju sa zaraženima, pri čemu nije isto jesmo li na otvorenom prostoru ili u zajedničkom kućanstvu. I četvrto, vjerojatnost infekcije ovisi i o našem imunološkom odgovoru na cjepivo i virus.

Kada je riječ o ozbiljnijem obolijevanju i smrti, ključna je životna dob i opće zdravstveno stanje. U slučaju da smo cijepljeni, sve ovisi o našem imunološkom odgovoru na cjepivo, ali i koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Teško oboljeli i umrli i dalje su mahom stariji i bolesni

Zasad cjepiva smanjuju vjerojatnost zaraze te štite od teškog obolijevanja i smrti, a također smanjuju prijenos virusa.

Alen Protić, predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Rijeka, ovih dana je upozorio na težu kliničku sliku starijih i necijepljenih osoba kada je riječ o težim oblicima bolesti i smrti.

“Ne uzima se u obzir činjenica da su to pacijenti starije životne dobi, preko 70 godina, koji su s više komorbiditeta i koji su cijepljeni u siječnju i veljači ove godine. Nakon šest mjeseci, vidjeli smo sad, da taj imunitet značajno opada, znači da bi nakon šest mjeseci definitivno trebali dobiti treću dozu” – kazao je za RTL Protić.

Kada je riječ o respiratoru, dodao je, 80 do 85 posto ih nije cijepljeno, a prosječna životna dob takvih pacijenata spustila se na 60 godina.

Kakve su šanse da se zarazite i umrete od Covida ako ste cijepljeni?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap