Beroš: Nismo ni blizu kraja epidemije, u trenutku možemo preokrenuti pozitivan epidemiološki status

Josip Mihaljević
5. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 590 novih na 5.429 testiranja, a preminulo je šest osoba.

Vili Beroš stožer

Foto: Ministar zdravstva Vili Beroš | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 590 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3609.

Među njima su 744 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 76 pacijenata.

Preminulo je 6 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 14 812 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 373 877 osoba, od toga 5 429 u posljednja 24 sata.

S dvije doze cijepljeno je 61.720 osoba.

Beroš: Nismo ni blizu kraja epidemije

Ministar Vili Beroš je komentirao novi blagi porast slučajeva u usporedbi s prošlim tjednom:

“Želio bih naglasiti da je ovaj blagi porast na tjednoj razini kao i prisustvo novih varijanti podsjetnik na naš odnos i odgovor na epidemiju još nije ni blizu kraja. Nadalje, pojava tih varijanti, britanskih, južnoafričkih ili njujorških u trenutku može preokrenuti ovaj naš dobar pozitivan epidemiološki status. Kako bi očuvali prednost koju smo tijekom tri mjeseca mukotrpno stjecali, apsolutno moramo kontinuirano raditi na mnogim aspektima koji uključuju povećanje dostupnosti cjepiva i unapređenje svih drugih mjera i odgovora na ovu ugrozu”, kazao je Beroš.

Jučer je počeo postupak za odobravanje ruskog cjepiva koji otvara vrata nabavi još jedne vrste cjepiva u RH, kazao je Beroš.

Do danas ujutro preko platforme za iskazivanje interesa za cijepljenje stiglo je 46.635 prijava. Beroš je pozvao starije da iskažu interes za cijepljenjem:

“Kada gledamo širu sliku, možemo zaključiti da je najveći interes građana u dobi od 39 do 54 godine pa apeliramo na one starije da se prijave za cijepljenje”, kazao je Beroš.

O sprovodu Milana Bandića

Ministar Davor Božinović odgovarao je na pitanje o sprovodu Milana Bandića na kojem je bilo više od tisuću ljudi.

“Organizacija događaja je u nadležnosti gradskog Stožera civilne zaštite. Mi smo na prošloj konferenciji komentirali događaj, ali to je bilo u trenutku kad on nije ni počeo. Ono što se vidjelo iz medijskih izvješća je da se tamo okupio puno veći broj nego što je propisano odlukom nacionalnog stožera, a moguće da je to veći broj nego što su očekivale gradske vlasti.

Grad Zagreb je jučer izdao jedno pismeno priopćenje, što se tiče policijskog dijela posla, taj događaj je prošao bez incidenata. Međutim, što se tiče posla koji je u nadležnosti civilne zaštite, to je nešto što ima svoju proceduru i o tome će nadležne službe odnosno služba inspekcije u Ravnateljstvu civilne zaštite razmišljati i donijeti odgovarajuće odluke. Ja ne mogu prejudicirati konkretno što će biti njihov zaključak, mogu načelno reći da inspektori, ako se utvrdi kršenje mjera, mogu izdati rješenje o prekršaju. Također, mogu izdati i sačiniti optužni prijedlog i uputiti ga nadležnom sudu. Može biti jedno i drugo, to je sad posao inspektora koji su samostalni u svom radu”, kazao je Božinović.

Krunoslav Capak je na pitanju o mogućem “hrvatskom” soju virusa kazao da nema nikakvih informacija te da hrvatski soj ne postoji.

“Testovi se razvijaju, a kako se pojavljuju nove varijante virusa tako se razvijaju i testovi. Uskoro ćemo imati testove koji će moći utvrditi više vrsta sojeva u istom danu”, kazao je Capak.

 

Razmišlja li Stožer da se ukine ograničenje o 25 ljudi na posljednjim ispraćajima i sprovodima jer se ta mjera ne poštuje kada je riječ o političarima što vodi do dvostrukih kriterija.

“Ja sam pitao Ravnateljstvo civilne zaštite i tražio da se raspitaju je li zabilježen slučaj ako je prekoračen broj od 25 ljudi, je li netko intervenirao na način da se spriječi da bude 26, 35 ili 40 ljudi. Odgovor koji sam dobio je da takav slučaj nije zabilježen. Molim vas da kad iznosite takve tvrdnje da malo, ako imate takvo saznanje, recite nam jer mi nemamo takvo saznanje”, kazao je Božinović.

Ministrica iz BiH se cijepila u Hrvatskoj?

Novinari su postavili pitanje Stožeru imaju li saznanja o tomu da se ministrica vanjskih poslova Bisera Turković iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj cijepila protiv korone.

“Doista, osobno nemam nikakvu informaciju, ne znam je li dotična osoba hrvatski građanin, onda možda dolazi u obzir da se cijepila, a ako nije, onda niti ne dolazi u obzir. Ne znam navedene elemente, ali uvijek se može provjeriti”, kazao je Beroš.

 

 

Beroš: Nismo ni blizu kraja epidemije, u trenutku možemo preokrenuti pozitivan epidemiološki status
Share via
Copy link
Powered by Social Snap