Beroš: Nemam dojam da je sustav krahirao, ako se to dogodi, podnijet ću ostavku

Josip Mihaljević
3. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Danas je u 12 sati održan novi prosvjed zaposlenika KB Dubrava, bolnice iz koje gotovo svakodnevno stižu loše vijesti. Ministar Beroš nakon toga održao je dramatičnu konferenciju za medije u kojoj je rekao da sustav nije pukao, ali i da je spreman dati ostavku ako do toga dođe.

beroš capak

Foto: Youtube screenshot

KB Dubrava, možda najbolja bolnica u državi, od ovoga tjedna postala je isključivo covid-bolnica. Tako je odlučio ministar Vili Beroš, ali čini se da se radnici u bolnici baš i ne slažu s tom odlukom.

Danas oko 12 sati radnici su izašli ispred bolnice kako bi ponovno prosvjedovali upravo zbog činjenice što KB Dubrava postaje isključivo covid bolnica. Proteklih tjedana imali smo i dramatična pisma u kojem liječnici upozoravaju na loše uvjete (pacijenti leže goli po nekoliko dana, propuštaju im se dostaviti obroci i terapija), a najnoviji šok došao je krajem vikenda kada je u bolnici zbog loše infrastrukture nakratko nestalo struje.

Specijalisti: “Velik je udarac za zdravstvo jer već šest mjeseci ne radimo uobičajene aktivnosti”

Djelatnici KB Dubrava na današnjem prosvjedu su govorili o neadekvatnim prostorima bez osnovnih higijenskih uvjeta, piše N1. Upozorili su da se liječe starim i doniranim respiratorima u bolnici bez infektologa u punom radnom vremenu i bez mikrobiološkog laboratorija. Na prosvjedu je govorio i mlađi neurokirurg Fadi Almahariq (koji sa svojom specijalizacijom nije u stanju puno ponuditi oboljelima od Covida-19) koji je Berošu poručio da prestane slušati samo politiku, nego i djelatnike.

Abdominalna kirurginja Antonija Đuzel poručila je da je veliki udarac za hrvatsko zdravstvo što bolnica već šest mjeseci ne radi svoje uobičajene djelatnosti poput onkološke kirurgije, transplantacije srca i druge komplicirane procedure.

Nedavno je bivši predsjednik HLK-a Trpimir Goluža otkrio da je iz bolnice u zadnje tri godine otišlo 40-ak specijalista i 50-ak medicinskih sestara, a sam ministar Beroš govorio je o kadrovskim problemima unutar bolnice na način da je rekao da je svjestan da u njoj postoje “klanovi”.

Beroš nakon današnjeg prosvjeda: “Ako se to desi, podnijet ću ostavku”

Ministar Vili Beroš obratio se javnosti nakon prosvjeda, piše N1.

“Odgovornost može spriječiti ono što nam se može dogoditi. Ako imamo 2.500 novozaraženih u jednom danu, to znači da će otprilike 7 i pol do 10 posto tih ljudi razviti srednju ili tešku kliničku sliku. ako se hospitaliziraju na 10 dana, trebat će 3.750 bolničkih kreveta. Ako budu na liječenju dvadesetak dana, to je oko 5.000 bolničkih kreveta, to je ekstremno opterećenje na zdravstveni sustav”, objasnio je.

Beroš je zatim rekao da se pripremaju na “tsunami bolesnika” i da se zato radi na “centralizaciji covid bolesnika”.

Što se tiče pretvaranja KB Dubrava u isključivo covid-bolnicu, rekao je da je to njegova odluka i da će snositi odgovornost za istu.

“Moramo odlučiti gdje će se liječiti jedni, a gdje drugi. Preuzimam odgovornost za ovu odluku. Znam da se svi ne slažu s tim, a Dubrava je sad u tranziciji, blok se tek prilagođava, a djelatnici pružaju sjajnu zdravstvenu zaštitu onima koji su već tamo”, kazao je Beroš.

Beroš je poručio da će napraviti sve da Dubrava funkcionira savršeno, a ponovno je rekao da postoji “dualizam u upravljanju”.

Zanimljiv je bio njegov odgovor na pitanje o kolapsu sustava:

“Nemam dojam da je zdravstveni sustav krahirao. Ako se to dogodi, ja ću podnijeti ostavku”, zaključio je

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap